Medicijnen, wat doen ze en mag je ze meenemen op reis?

Alle info over Alprazolam

Alprazolam is een middel ook wel bekend als Xanax. Dit is een medicijn om je rustiger en minder angstig te maken. Daarnaast werkt het ook als spierverslapper. Je gebruikt dit middel bij angstgevoelens, paniekaanvallen of sociale fobieën. Het heeft ongeveer een uur nodig voordat het werkt en werken meestal tussen de 8 en 12 uur. Zorg dat je de gebruiksaanwijzing en de bijsluiter goed doorleest over het gebruik van dit medicijn, het kan namelijk een verslavende werking hebben. 

Bijwerkingen

De bijwerkingen van dit medicijn zijn dat je er suf door kan worden en het vertraagt daarnaast je reactiesnelheid. Bij dagelijks gebruik van alprazolam mag je niet autorijden en als je het af en toe gebruikt mag je drie dagen na gebruik niet autorijden. Ook is het niet verstandig dit medicijn te mixen met alcohol omdat je hier meer slaperig van kunt worden. 

Opiumwet en verklaring

Dit medicijn valt onder de opiumwet en daar zijn strenge regels voor. Je hebt voor dit medicijn dus een verklaring van je arts nodig en deze moet je indienen om een Schengenverklaring nodig voor landen binnen het Schengengebied en een Engelstalige verklaring voor reizen buiten het Schengengebied.

Alle info over medicijnen. Zoals de bijwerkingen. Informatie over reisen met Alprazolam, Desloratadine, Lorazepam, Temazepam, Venlafaxine, Quetiapine.

Desloratadine: Een anti-allergiemedicijn

Desloratadine is een anti-allergiemedicijn en helpt vooral tegen hooikoorts, ontstoken ogen of neus, jeuk en netelroos. Een uur na de inname zal de werking intreden en blijft ook werken tot ongeveer 24 uur erna. Dit middel is prima om voortdurend in te nemen. Wanneer je dagelijks klachten hebt, mag je het medicijn dus dagelijks innemen. Als je maar af en toe last hebt, dan neem je het in wanneer het nodig is. 

Milde bijwerkingen

De bijwerkingen van desloratadine zijn mild te noemen. Je kunt wat hoofdpijn krijgen en misschien een droge mond. Ook kan het lichte vermoeidheid veroorzaken, maar als je minder van het middel in gaat nemen zullen deze klachten minder worden. Dit middel heeft geen invloed op de rijvaardigheid, buiten de lichte vermoeidheid om en daardoor kun je er dus gewoon mee autorijden. Desloratadine combineren met alcohol kan het coördinatie- en beoordelingsvermogen wel verminderen en daarom is het verstandig dit niet te mixen.

Geen verklaring voor je reis nodig

Voor dit middel heb je geen verklaring nodig. Dit medicijn valt namelijk niet onder de opiumwet. Desloratadine is geen zware pijnstiller of spierverslapper. Je kunt dit medicijn dus gerust meenemen op vakantie, hier zul je geen problemen mee krijgen zonder verklaring. 

Lorazepam tegen angstgevoelens

Het middel lorazepam is een spierverslapper, werkt rustgevend en kan je helpen met angstgevoelens. Ook helpt het elektrische prikkels in de hersenen verminderen, hierdoor word je rustiger. Dit medicijn wordt daarnaast gebruikt om te helpen met ontwenningsverschijnselen en ook wordt het ingezet tegen epilepsie-aanvallen. Het kan ook helpen misselijkheid tegen te gaan die optreedt bij chemokuren. Binnen een uur begint het middel te werken en werkt tot 12 uur lang. Dit middel is zeer verslavend en daarom is het van belang de voorgeschreven dosis te nemen en te stoppen wanneer dit kan in overleg met de arts. 

Vermoeidheid en trager reactievermogen

Het effect van lorazepam op je lichaam is dat je moe wordt en minder snel kunt reageren. Dit kan wel tot een dag na de inname voortduren. Bij dagelijks gebruik van dit medicijn mag je niet autorijden en bij sporadisch gebruik mag je pas weer achter het stuur na 3 dagen. Door dit middel te mixen met alcohol zal je meer vermoeidheid ervaren en wordt daarom ook afgeraden. 

Lorazepam is een opiaat

Lorazepam valt onder de opiumwet en daarom heb je een verklaring van de arts nodig die het voorgeschreven heeft als je op reis gaat. Samen vullen jullie een Schengenverklaring in en na goedkeuring kun je zonder problemen dit medicijn meenemen op reis.

Alle info over medicijnen. Zoals de bijwerkingen. Informatie over reisen met Alprazolam, Desloratadine, Lorazepam, Temazepam, Venlafaxine, Quetiapine.

Temazepam tegen slapeloosheid en psychose

Temazepam is een spierverslapper wordt gebruikt voor slapeloosheid en tijdens een psychose. Door dit middel wordt je rustig, ben je minder angstig en ontspannen je spieren. Temazepam werkt meestal na een klein uurtje en het werkt tussen de 6 en 8 uur door op je lichaam. 

Temazepam verslavend

Aangezien temazepam een opium is, werkt deze zeer verslavend. Het is daarom verstandig dit medicijn met mate in te nemen. Houd altijd contact met je arts wanneer je wilt stoppen of de dosis wilt veranderen. Bij dagelijks gebruik van dit middel is het verboden achter het stuur te kruipen en bij een lagere dosis of sporadisch gebruik is het respectievelijk 8 en 24 uur na inname niet toegestaan. Een Temazepam innemen met alcohol wordt ten zeerste afgeraden omdat de combinatie je nog suffer kan maken.

Temazepam: Wel een verklaring voor nodig

Temazepam behoort tot de opiaten en mag daarom niet zomaar meegenomen worden op reis. In sommige landen zijn opiaten namelijk verboden. Daarom vul je samen met je arts de Schengenverklaring in zodat je na goedkeuring je medicijnen met een gerust hart mee kunt nemen op vakantie. 

Venlafaxine om je emoties, stemmingen en angsten te controleren

Het middel venlafaxine helpt de hoeveelheid serotonine in je hersenen op orde te houden. Dit stofje heeft een grote invloed op je emoties, stemmingen en angsten. Het medicijn wordt voorgeschreven bij depressie, angststoornissen, opvliegers en zenuwpijn. Je zult bij dit medicijn niet direct het effect merken, dit heeft enkele weken nodig.

Ondanks bijwerkingen blijven innemen

Onder de bijwerkingen van venlafaxine vallen maagdarmklachten, droge mond, hoofdpijn, zweten en seksuele stoornissen. Ook al is dit allemaal vervelend, je moet wel doorgaan met het innemen. Je zult merken dat binnen twee weken deze bijwerkingen zullen verminderen. Het veroorzaakt sufheid, duizeligheid en wazig zicht. Daarom moet je het autorijden even vermijden. Venlafaxine werkt ook niet goed met alle medicijnen, het is dus zaak even na te vragen. Of je dit middel gewoon kunt slikken bij eventuele andere medicijnen. 

Venlafaxine kan gewoon mee op reis

Venlafaxine behoort niet tot de opiaten en mag daarom gewoon meegenomen worden op reis. Je hebt geen verklaring nodig van je arts om dit medicijn bij je te dragen tijdens je trip.

Quetiapine tegen psychosen en onrust

Quetiapine behoort tot de antipsychotica medicijnen. Het vermindert de effecten van stoffen die van nature in de hersenen voorkomen zoals dopamine. Hierdoor helpt het medicijn tegen psychosen en onrust. Daarnaast wordt vooral gebruikt bij schizofrenie, manie en depressie. Quetiapine gaat wanen en hallucinaties tegen en begint binnen een paar uur effect te hebben. Dit middel werkt zo’n beetje een halve tot een hele dag. Het medicijn gebruik je minimaal een half jaar en kan tot meerdere jaren ingenomen worden. 

Slaperigheid en duizeligheid

De bijwerkingen van quetiapine zijn slaperigheid en duizeligheid. Het is van belang dat je de eerste paar dagen niet in de auto rijdt. Ook is het verstandig alcohol links te laten liggen, omdat je van de combinatie met dit medicijn nog suffer kunt worden. Daarnaast kun je van dit middel hoofdpijn en bewegingsstoornissen krijgen. Hierbij moet je denken aan spiertrekkingen, stijve spieren en niet stil kunnen zitten. Ook kun je er depressief van worden, aankomen en hartkloppingen van krijgen. Het is ook raadzaam langzaam af te bouwen met dit medicijn onder begeleiding van de arts of apotheker. 

Zonder verklaring gewoon mee op reis

Wanneer je op reis wilt en het medicijn quetiapine mee wilt nemen zou je dit geen problemen op moeten leveren. Dit middel valt niet onder de opiumwet en daarom heb je geen Schengenverklaring nodig om quetiapine mee te kunnen nemen op reis.