Leer alles over het afsluiten van ANWB verzekeringen

Met een ANWB verzekering profiteer je thuis en onderweg van hulp bij schade. Op de website vindt je informatie over talloze verschillende verzekeringen, maar in dit artikel gaan we met name dieper in op de algemene informatie over ANWB verzekeringen en de specifieke verzekeringen voor je auto, fiets of reizen.

Algemene informatie ANWB verzekering

Als je een ANWB verzekering afsluit, zijn er een aantal dingen die je kunt verwachten. Zo kan je via de ANWB Service altijd snel en eenvoudig schade melden en declareren. Hiervoor hoef je enkel de drie stappen op de website te volgen:

 1. Je kiest de verzekering waar je aanspraak op wilt doen.
 2. Je kiest de optie die het beste omschrijft wat er is gebeurd.
 3. Vervolgens krijg je een overzicht te zien van de verschillende vervolgstappen. Zo krijg je advies over het wel of niet melden van de schade, kan je op zoek gaan naar de dichtstbijzijnde schadehersteller en kan je de schade melden via Mijn ANWB. Tot slot is het ook nog mogelijk om de schade te melden zonder je in te loggen op de website. Hiervoor is een speciaal formulier opgesteld dat je ook hier vindt.

De schademeldingen worden altijd binnen enkele werkdagen verwerkt, waarna de uitbetaling zo snel mogelijk volgt.

ANWB autoverzekeringen

Met een ANWB autoverzekering ben je altijd verzekerd voor autoschade. Je hebt hierbij de keuze uit twee opties: de Reguliere Autoverzekering of de Veilig Rijden Autoverzekering. We zullen ze hier beide kort bespreken.

Reguliere Autoverzekering

Deze ANWB verzekering kan je snel en eenvoudig helemaal aanpassen op jouw voorkeuren. Je kunt namelijk kiezen uit drie verschillende soorten dekkingen en kan deze basisverzekering bovendien uitbreiden met een of meerdere aanvullende dekkingen. Hieronder geven we een kort overzicht van de mogelijkheden.

Mogelijke basisverzekeringen:

 1. WA (wettelijke aansprakelijkheid). Het afsluiten van een verzekering voor wettelijke aansprakelijkheid is verplicht. Met deze verzekering wordt alle schade die je aan anderen toebrengt automatisch gedekt.
 2. WA+. Deze optie is iets uitgebreider. Als je een WA+-verzekering afsluit ben je verzekerd voor schade aan anderen, diefstal, aanrijding van een dier en ruitschade.
 3. All Risk. Dit is de meest complete optie, waarbij alle bovenstaande punten worden aangevuld met een verzekering voor schade aan eigen auto en aanschafwaardegarantie.

Zoals gezegd kan je bovenop de basisverzekeringen ook nog een aanvullende dekking afsluiten. Hierbij heb je de keuze uit:

 1. Zekerheid voor inzittenden. Met deze aanvulling zijn alle inzittenden van de auto verzekerd indien je zelf een ongeval veroorzaakt. De verzekering geldt ook als jij of een inwonend gezinslid bij iemand anders in de auto zit.
 2. Verkeersrechtsbijstand. Met deze dekking zijn jij en je gezinsleden verzekerd voor rechtsbijstand voor juridische problemen met betrekking tot het verkeer.
 3. 3 jaar aanschafwaardegarantie. Als je hiervoor kiest krijg je de aankoopwaarde van de auto tot 3 jaar na het aanschaffen terug in het geval van diefstal of total loss.

Veilig Rijden Autoverzekering

De basis en de mogelijke aanvullende dekkingen van deze ANWB verzekering zijn in alle opzichten hetzelfde als bij de Reguliere Autoverzekering. Het grote verschil zit hem echter in het feit dat je korting kan ontvangen door veilig te rijden. Hiervoor gebruiken wij een app die je rijstijl op basis van 5 criteria meet, namelijk:

 1. Snelheid.
 2. Bochten.
 3. Remmen.
 4. Optrekken.
 5. Telefoon gebruik.

Op basis van deze punten ontvang je ieder kwartaal een rijscore die wordt omgezet in korting op je premie. Bovendien ontvang je ook bij het afsluiten van de verzekering al direct 10% korting. Deze startkorting wordt ingenomen als op basis van de rijscore blijkt dat je een onveilige rijstijl hebt. Dit is dus de ideale manier om jouw rijvaardigheden te gebruiken om geld te besparen.

ANWB Fietsverzekeringen

Er zijn twee opties waar je uit kunt kiezen als je besluit een ANWB fietsverzekering af te sluiten: de Aflopende Fietsverzekering of de Blijven Fietsen Fietsverzekering.

Aflopende Fiets verzekering

Bij deze ANWB verzekering heb je de keuze uit twee soorten dekkingen:

 1. Basis. Hierbij ben je gedurende drie jaar verzekerd tegen diefstal en schade door een poging tot diefstal. Gedurende deze periode ontvang je in die situaties het volledige aankoopbedrag terug.
 2. Compleet 3 of 5 jaar. Met deze uitgebreidere optie ben je naast het bovenstaande ook gedekt voor schade door een ongeval, verhaalsrechtsbijstand en ongevallenverzekering.

Voor beide dekkingen geldt dat je ervoor kunt kiezen om accessoires zoals fietstassen en kinderzitjes mee te laten verzekeren.

Blijven Fietsen Fiets verzekering

Voor deze ANWB verzekering gelden grotendeels dezelfde voorwaarden als voor de Aflopende Fietsverzekering. Het grote verschil is dat je hierbij ook profiteert van een jaar lang 15% kennismakingskorting en een speciaal track&trace-systeem ontvangt waarmee je jouw fiets na diefstal terug kan vinden. Dit systeem wordt na het afsluiten van de verzekering door een monteur geplaatst, waarna je via de app contact op kan nemen met een opsporingsdienst als jou fiets is gestolen.

ANWB Reisverzekeringen

Het laatste soort verzekering dat we hier bespreken is de ANWB reisverzekering. Ook hiervoor kan je kiezen uit twee opties: de Kortlopende Reisverzekering en de Doorlopende Reisverzekering. 

Kortlopende Reisverzekering

Zoals de naam al doet vermoeden, sluit je de Kortlopende Reisverzekering af voor één vakantie. Het basispakket van deze verzekering omvat dekking voor:

 1. Hulpverlening. Dit houdt in dat je dag en nacht contact op kan nemen met de ANWB alarmcentrale. Dat is bijvoorbeeld handig als je medische begeleiding nodig hebt of advies wilt vragen over je huidige situatie.
 2. Onvoorziene uitgaven. Dit heeft betrekking op extra reis– en verblijfskosten als gevolg van een ziekenhuisopname of vroegtijdig vertrek.
 3. Calamiteiten. Hiermee ben je verzekerd voor extra kosten als gevolg van een noodsituatie, zoals een natuurramp of een terroristische aanslag.
 4. Aansprakelijkheid voor schade aan vakantieverblijf. Met deze dekking ben je verzekerd als je bijvoorbeeld de sleutel kwijtraakt of iets laat vallen in je vakantieverblijf.

Aangezien elke vakantie anders is, kan je bij deze ANWB verzekering ook nog enkele aanvullende dekkingen toevoegen, zoals onder andere bagagedekking, reisrechtsbijstand, wintersport en bijzondere sporten, vervangend vervoer en verblijf, enzovoort. Voor zowel de basis- als de aanvullende dekkingen geldt dat je kunt kiezen voor Europa- of Werelddekking.

Neem contact op met de ANWB Klantenservice

Als je vragen hebt over een ANWB verzekering of meer wilt weten over wat jouw mogelijkheden zijn, is het altijd een goed idee om contact op te nemen met de ANWB Klantenservice. Check wel eerst even de veelgestelde vragen op de website, om te kijken of je jouw antwoord daar vindt. 

Heb je het antwoord niet gevonden? Dan kan je op maandag tot en met vrijdag van 08:30 uur tot 18:00 uur en op zaterdagen van 10:00 uur tot 16:00 uur bellen naar 088 – 269 22 22. Stuur je liever een berichtje? Dat kan via de live chat, Facebook, Twitter of het contactformulier op de website. Of wilt u schade melden dat kan hier. Afhankelijk van de contactmethode die je kiest, ontvang je binnen enkele minuten tot enkele werkdagen een reactie.