Wat is een collectieve verzekering?

Misschien heb je weleens gehoord van een collectieve verzekering, maar heb je je er nooit in verdiept. Een collectieve verzekering kan voordelen met zich meebrengen. Maar waarom zou je gebruik gaan maken van een collectieve verzekering en wat is een collectieve verzekering eigenlijk? Zitten er voor jou ook voordelen aan als je gebruik zou gaan maken van een collectieve verzekering. Op deze pagina lees je meer over een collectieve verzekering en de voordelen ervan.

Wat houdt een collectieve verzekering precies in? 

Een collectieve verzekering is een verzekering die voor een groep mensen afgesloten is. Als je het dan hebt over groepen mensen, dan zou je moeten denken aan een sportvereniging, zzp’ers, werkgevers of ledenorganisaties.

Waarom zou je gebruik maken van een collectieve verzekering? 

Op het moment dat je gebruik gaat maken van een collectieve verzekering krijg je een vastgestelde korting. Door gebruik te maken van een collectieve verzekering kun je ook gebruik maken van de vele voordelen die aan een collectieve verzekering vastzitten. Deze hoeven niet altijd alleen maar een korting te zijn, maar kunnen ook te maken hebben met extra vergoedingen. 

Hoe werkt de collectiviteitskorting precies? 

Op het moment dat je gebruik gaat maken van een collectieve verzekering krijg je vaak al meteen een paar procenten korting op je premie. Een collectieve verzekering kun je alleen afsluiten als het gaat om de zorgverzekering

De korting die je kan krijgen met een collectieve verzekering geldt vaak voor zowel de basisverzekering als de aanvullende verzekering. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat een collectieve verzekering een verzekering is met een groepskorting. 

Wat zijn de voordelen van een collectieve verzekering? 

Het eerste voordeel van een collectieve verzekering, waar de meeste mensen ook wel van op de hoogte zijn, is de extra korting. Deze korting is maximaal 5% op de kosten van de basisverzekering. Maar dit is niet het enige voordeel waar je van zou kunnen profiteren. 

Zo heb je de mogelijkheid dat je meer vergoedingen kunt krijgen als wanneer je een gewone verzekering zou hebben. Daarnaast is het ook mogelijk dat je ook op de aanvullende verzekering en de tandheelkundige verzekering extra korting kunt krijgen. 

Bij een collectieve verzekering is het vaak zo dat je ook gebruik kunt maken van bepaalde zorgprogramma’s. Wanneer je bijstandsgerechtigd bent kun je ook gebruik maken van een lager eigen risico. Genoeg reden voor overstappen naar een collectieve verzekering.

Wie kunnen er allemaal gebruik maken van een collectieve verzekering? 

Het grootste deel van de mensen in Nederland maakt al gebruik van een collectieve verzekering. Deze hebben ze dan bijvoorbeeld via hun werkgever, sportclub of via een vakbond. Collectieve verzekeringen kun je vinden bij de grootste verzekeringsmaatschappijen.

Welke collectieve verzekeringen kennen we? 

Er zijn een aantal verschillende collectieve verzekeringen bekend. Je zou bijvoorbeeld een collectieve verzekering kunnen nemen via je werkgever. Maar niet iedere werkgever maakt daar gebruik van, maar je kunt het natuurlijk altijd informeren bij je werkgever. 

Ook overheidsinstellingen als politie en gemeenten bieden vaak een collectieve verzekering aan. Net als bij sportverenigingen en fitnessclubs. Maar ook commerciële partijen als banken en winkelketens bieden vaker een collectieve verzekering aan.

Voor welke doelgroepen zijn er collectieve verzekeringen? 

Niet alleen voor bedrijven en instellingen zijn er collectieve verzekeringen af te sluiten. Ook voor doelgroepen zou je dit kunnen doen. Voor de volgende doelgroepen bestaan er al collectieve verzekeringen:

  • 65-plussers
  • Studenten
  • Zorgverleners
  • Onderwijzers
  • ZZP’ers

Naast de eerder genoemde mogelijkheden voor het afsluiten van een collectieve verzekering zijn er ook de zogenaamde open verzekeringen. Bij deze collectieve verzekeringen kan iedereen zich aansluiten. 

Betaal je minder met een collectieve verzekering?

Een van de voordelen van een collectieve verzekering is de korting die je krijgt op in ieder geval je basis premie. Met een collectieve verzekering betaal je dan ook minder voor de verzekering als dat je zou doen zonder dat je een collectieve verzekering zou hebben. 

Het is alleen niet het geval dat een collectieve polis altijd goedkoper is, het is dus altijd nog iets om goed naar te kijken voordat je overstappen gaat naar een collectieve verzekering. De fabel dat een collectieve verzekering altijd goedkoper zal zijn wordt hiermee naar de prullenbak verwezen. 

Hoe kun je overstappen naar een collectieve verzekering

Wanneer je gaat overstappen naar een collectieve verzekering moet je er wel opletten dat je dit binnen 30 dagen doet. Bij sommige verzekeraars kunnen zzp’ers ook gebruik maken van een collectieve verzekering. 

Vaak is het ook zo dat je gezinsleden ook over kunnen stappen naar een collectieve verzekering. Maar niet bij iedere verzekeraar is het mogelijk om je gezinsleden mee te laten profiteren. Het is dan ook goed om hier naar te kijken voordat je een collectieve verzekering af gaat sluiten.

Waar moet je op letten bij een collectieve verzekering? 

Als je gebruik maakt van een collectieve verzekering is het zo dat je geen gebruik meer kan maken van de collectiviteitskorting als je bijvoorbeeld de sportclub of het bedrijf via welke je de collectieve verzekering hebt afgesloten gaat verlaten.

Dit zorgt er dan ook voor dat je geen recht meer hebt op de collectiviteitskorting die daarbij hoort. Je moet dan op zoek gaan naar een andere collectieve verzekering. De collectiviteiten korting geldt altijd standaard alleen voor de basisverzekering. 

Mocht je toch op je aanvullende verzekeringen ook gebruik willen maken van de collectiviteitskorting, dan zul je eerst aan je werkgever toestemming moeten vragen voor het gebruik van de collectiviteiten korting op een aanvullende verzekering als de verzekering voor een bril of tandheelkunde. 

Als je als werkgever een collectiviteiten korting aanbiedt aan je werknemers doe je er goed aan om ieder jaar de kosten hiervan te blijven bekijken. Mocht je het ergens voordeliger kunnen krijgen, dan zou je hierop in moeten spelen om je medewerkers altijd de meest aantrekkelijke collectieve verzekering aan te kunnen blijven bieden. 

Als werkgever kun je je medewerkers voorzien van een goede verzekering die ook nog eens meer betaalbaar is. Hier zullen je werknemers je zeer zeker dankbaar voor zijn, want niemand wil natuurlijk een cent te veel betalen. Helemaal niet als het zo eenvoudig is om een korting te kunnen krijgen.