Waarom wij in Nederland de zorgverzekering verplicht hebben

In Nederland hebben we het qua zorg allemaal wel goed voor elkaar. De zorg is goed georganiseerd en toegankelijk en van een zeer hoge standaard, maar daar hangt dan ook wel een prijskaartje aan. In Nederland is iedere inwoner verplicht om basis verzekerd te zijn voor de zorgkosten. Tot een aantal jaar geleden was dit nog niet zo en konden mensen er ook voor kiezen om onverzekerd door het leven te gaan. Hoe komt het dat de zorgverzekering in Nederland verplicht is en wat zijn de voordelen van het verzekerd zijn voor de zorgkosten? Dat ontdek je hier.

Wat is een zorgverzekering?

Allereerst is het goed om even helder en duidelijk te krijgen wat een zorgverzekering precies is en wat dit inhoudt. Een zorgverzekering is een verzekering die je afsluit om zorgkosten die je maakt vergoedt te krijgen. Stel dat je een ongeluk krijgt en naar het ziekenhuis moet voor lichamelijk onderzoek, dan worden de kosten die je daar maakt vergoedt vanuit de verzekering.

Je hebt verschillende soorten mogelijkheden bij het afsluiten van een zorgverzekering. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een aanvullende verzekering als je weet dat je meer zorgkosten maakt dan gebruikelijk. Op die manier dek je jezelf dan in voor onnodige extra ziektekosten. Let wel, als je een chronische aandoening hebt dan loop je het risico om afgewezen te worden. 

Want verzekeraars willen zichzelf natuurlijk ook indekken tegen onnodige extra kosten. Daarom is het ook belangrijk om goed de verschillende zorgverzekeraars te vergelijken. 

Waarom is de zorgverzekering verplicht?

In het verleden was het niet verplicht om je te laten verzekeren voor zorgkosten. Deze verandering in de wet trad in werking op 1 januari 2006. Vanaf die datum werd het voor iedere inwoner van Nederland een verplichting om verzekerd te zijn voor de ziektekosten. De invoering van deze wet had een duidelijke reden. 

Allereerst was het zo dat het regelmatig gebeurde dat men onverzekerd was, zorgkosten maakte en dat deze kosten nergens verhaald konden worden. Zwervers die bijvoorbeeld geen zorgverzekering konden betalen en wel gebruik maakten van de gezondheidszorg. Maar ook gewone burgers die onverzekerd door het leven gingen. 

Dat leidde tot de nodige problemen want de gezondheidszorg is duur en zeer kwetsbaar. Iedereen heeft recht op goede zorg maar de zorg moet wel betaald worden wil de zorg ook voor iedereen toegankelijk zijn en blijven. Onverzekerd zijn en dus zorgkosten maken die niet betaald kunnen worden is geen wenselijke situatie.

Wat houdt die verplichting dan precies in?

Doordat de zorgverzekering in Nederland verplicht is betekent het dat je niet een vrije keuze hebt om wel of niet verzekerd te zijn voor de zorgkosten. Vergelijk het met de WA-verzekering voor de auto. Deze is wettelijk ook verplicht. Als je zonder WA-verzekering rondrijdt en de politie betrapt je, krijg je een zware boete. 

Voor de zorg geldt dit net zo. Als je niet verzekerd bent, kun je dikke boetes krijgen. Daarbij worden ook wanbetalers binnen de zorgverzekeringen stevig aangepakt. Als je langer dan zes maanden niet je zorgpremies hebt betaald word je aangemeld bij het CAK. Deze zullen ervoor zorgdragen dat jij wél je zorgverzekering zult betalen.

Vanaf het moment dat je bij het CAK bent aangemeld krijg je maandelijks een hogere premie omdat je een boete krijgt wegens het niet betalen. Dit heeft in de politiek ook tot de nodige discussies geleid omdat er ook mensen zijn die wel willen betalen, maar niet kunnen betalen. Voor deze mensen geldt er enige coulance. 

Wanneer mensen door financiële problemen hun premies niet kunnen betalen, kunnen zij zich bij de gemeente aanmelden voor begeleiding bij eventuele schulden of financiële problemen en vanaf dat moment komen de boetes en premie inning bij het CAK te vervallen. Maar dan moet diegene wel bij een erkende instantie zijn aangemeld. 

Aanvullende verzekering

De aanvullende verzekering is binnen de zorgverzekeringswet niet verplicht. Het wel of niet afsluiten van aanvullende zorg verzekeringen is dus niet verplicht en een eigen keuze. Je moet daarom ook goed afwegen of het verstandig is om een aanvullende verzekering af te sluiten ja of nee. Je wilt natuurlijk wel zeker weten of je de kosten er wel uit zult halen en of je de lasten kunt betalen.

Een aanvullende verzekering mag ook geweigerd worden door de zorgverzekeraar, bijvoorbeeld omdat je een hoog risico hebt, een slecht gebit in het geval van een aanvullende tandverzekering of bij een andere chronische ziekte/aandoening. Een basis zorgverzekering mag niet afgewezen worden door een zorgverzekeraar. 

Een zorgverzekering afsluiten

Wanneer je een zorgverzekering wilt gaan afsluiten is het heel erg belangrijk dat je op een aantal zaken goed let. Allereerst is het belangrijk om te weten of je aanvullend verzekerd wilt zijn ja of nee. Daarnaast is het goed om een zorgverzekeraar te kiezen die goede vergoedingen biedt en een betaalbare maandpremie. 

Zorg verzekeringen vergelijken is erg belangrijk en zorgt ervoor dat je een zorgverzekeraar kiest die ook daadwerkelijk bij jouw situatie past. Zorg verzekeringen verschillen namelijk per aanbieder en dat zorgt er ook voor dat je kritisch moet kijken in het afsluiten van een zorgverzekering. 

Er is nog een reden dat je goed moet kijken naar welke aanbieder het beste bij jou past, bij de wet is het namelijk zo geregeld dat je maar eens per jaar mag overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Zorg verzekeringen goed vergelijken is om die reden extra belangrijk. Ieder jaar rond de jaarwisseling kun je overstappen. 

Maak je een verkeerde keuze zit je er dus een jaar lang aan vast en dat is natuurlijk wel heel erg zonde als je dat overkomt. Een beetje goede voorbereiding zal ervoor zorgen dat je op dat vlak niet in de nesten komt en dat je met een goed gevoel verzekerd bent. 

Service is belangrijk

Niet alleen de vergoedingen en de maandpremie is belangrijk in het beoordelen van zorg verzekeringen maar ook hoe de service van de zorgverzekeraar is. Als je namelijk in een situatie komt dat je zorgkosten moet gaan maken, dan is het belangrijk dat je weet dat je voor vragen terecht kunt bij je zorgverzekeraar en dat je ook goede service krijgt. Want goede zorg is van levensbelang.