Kies je voor een eenmalige of doorlopende reisverzekering?

Een kortlopende reisverzekering heb je voor een enkele reis. Een doorlopende reisverzekering dekt alle reizen die je in een heel jaar maakt. Dat is best wel handig want als je nog wel eens onverwachts een weekendje weg gaat zijn ook die verzekerd. Ben je er al uit of ga je nog even verder lezen?

Wat is een reisverzekering?

Met een reisverzekering ben je wanneer je op reis bent verzekerd voor schade of wanneer je hulp nodig hebt. Dit kan gelden wanneer je de vakantie om een speciale reden moet afbreken, een extra nacht op je vakantie moet blijven in verband met een ongeluk. Een reisverzekering is natuurlijk geen verplichting maar is wel heel erg verstandig. Een schade of een onvoorziene noodsituatie kan je maar zo mee te maken krijgen. 

Een kortlopende reisverzekering of een doorlopende reisverzekering, wanneer kies je daarvoor?

De keus voor een kortlopende reisverzekering of een doorlopende reisverzekering hangt ook wel af van het feit hoe vaak en hoelang je een reis gaat maken. De dekking van de verzekeringsbehoefte bij een vakantie kan afgestemd worden bij de kortlopende reisverzekering. Dit is natuurlijk een voordeel. 

Het is wel zo dat als je een doorlopende reisverzekering afsluit dat je goedkoper uit bent dan wanneer je voor elke reis die je maakt een kortlopende reisverzekering afsluit. Een doorlopende reisverzekering is ook geldig als je maar een enkele nacht gaat overnachten. Bij de doorlopende reisverzekering is gemak en financieel voordeel een pluspunt. Je hebt er geen omkijken naar. 

Wat is het verschil tussen een kortlopende reisverzekering en een doorlopende reisverzekering?

Het is goed om te weten wat de kortlopende reisverzekering inhoudt maar ook de doorlopende reisverzekering zodat ook daadwerkelijk de juiste keuze gemaakt kan worden. 

Kortlopende reisverzekering

Ga je maar eenmalig op vakantie dan is de kortlopende reisverzekering juist een slimme keuze. Wanneer je die dagen op vakantie bent betaal je alleen de reisverzekering maar. Een kortlopende reisverzekering kan je ook afsluiten omdat je een weekendje weggaat. 

Een doorlopende reisverzekering

De beste keuze voor een doorlopende reisverzekering neem je wanneer je vaker per jaar een weekendje weg gaat of als je langer dan twintig dagen op vakantie gaat per jaar. Je bent dan verzekerd voor schade tijdens dagtrips en weekendjes weg in het buitenland. Maar ook bij overnachtingen in Nederland ben je verzekerd. Wanneer een dierbare ernstig ziek wordt op de vakantie, dan ben je er ook voor verzekerd dat de terugreis bekostigd wordt. Ook de noodzakelijke telefoonkosten en internetkosten bij een schade en wanneer er iemand opgespoord of gered moet worden is verzekerd. Bij een vakantie in Europa kan je kiezen voor de Europa dekking en buiten Europa kies je voor de werelddekking. 

Wanneer is een doorlopende reisverzekering goedkoper dan een kortlopende reisverzekering?

De doorlopende reisverzekering is over het algemeen goedkoper dan een kortlopende reisverzekering. Je hebt ook maar een keer poliskosten. Er zijn een aantal situaties waarbij de doorlopende reisverzekering goedkoper is dan bij een kortlopende reisverzekering. Dat zijn de volgende situaties:

 • De gezinssamenstelling (gezin, stel of alleen)
 • Hoevaak je op vakantie gaat en of het kort tripjes zijn
 • De duur van de vakantie die je gaat nemen

Om te kijken welke reisverzekering voor jou het meest voordelig is kun je een aantal stelregels in acht nemen:

 • Wanneer je meer dan twee vakanties per jaar gaat nemen is de doorlopende reisverzekering voordeliger
 • Wanneer je als stel drie weken of meer op vakantie gaat per jaar is de doorlopende reisverzekering voordeliger
 • Heb je een gezin dan is een doorlopende reisverzekering voordeliger vooral wanneer al twee vakantieweken hebt geboekt

Aanvullende dekkingen voor reisverzekeringen

Bij de kortlopende reisverzekering en bij de doorlopende reisverzekering kan je voor aanvullende dekkingen kiezen. Aanvullende dekkingen zijn:

Bagagedekking: je persoonlijke bezittingen zijn verzekerd tegen diefstal, schade of verlies. Denk aan koffers op de luchthaven kwijtraken of een telefoon die gerold wordt

Geneeskundige kosten: Wanneer er spoedeisende hulp op vakantie nodig is dan worden de kosten in elk geval vergoed. Ook als je in het buitenland bent en de kosten hoger uitvallen. Het is wel zo dat het noodzakelijk is omdat er niet langer gewacht kan worden tot men weer terug in Nederland is

Winter- en Onderwatersport Dekking: De hulpverlening na een ongeval worden hierdoor verzekerd. Wanneer je door een ongeluk of ziekte niet kunt sporten zijn verzekerd. Het gaat dan om skipassen, lessen en materiaal. 

Zakelijke reizen: Wanneer je voor het werk naar het buitenland moet kan je deze afsluiten. Zo kan er in elk geval terug gereisd worden en de noodzakelijke telefoonkosten wanneer je op reis ziek wordt. 

Pechhulp: met de aanvullende dekking pechhulp kan je snel de weg weer op als je met de auto of motor op vakantie gaat. Het voertuig wordt meteen gerepareerd of je wordt naar de bestemming gebracht. Met de groene kaart bij je kan je in elk geval aanwijzen dat je voertuig verzekerd is voor Wettelijke aansprakelijkheid (WA)

Waar kan je een reisverzekering afsluiten?

Wanneer je een reisverzekering wilt afsluiten kan je dit doen bij een reisbureau tegelijk als je de vakantie boekt. Het kan ook via een financieel adviseur of online bij een verzekeraar. Je bent niet verplicht om deze af te sluiten. Het is zelfs nog mogelijk om het af te sluiten een dag voor je op vakantie gaat. 

Waar let je op als je een reisverzekering gaat afsluiten?

Een reisverzekering kan je het beste op maat samenstellen. Er is dan zelfs de mogelijkheid om de maximale reisduur, wintersportdekking en werelddekking toe te voegen. Het is dan ook goed als je ieder jaar een doorlopende reisverzekering hebt deze te controleren. Het is goed om daarom een aantal punten in de gaten te houden:

 • Vraag jezelf af of je ook echt een reisverzekering nodig hebt
 • Zijn er verschillen in de reisverzekeringen zoals premie, voorwaarden, eigen risico en dekkingsgebied
 • Welke dekking zijn er nodig bij de vakantie die je boekt 
 • Zijn er aanvullende dekkingen nodig voor de vakantie die je boekt
 • Ga je voor de kortlopende reisverzekering of voor een doorlopende reisverzekering
 • Ga je voor een annuleringsverzekering