Waarom je eigenlijk niet zonder een aansprakelijkheidsverzekering kunt

Verzekeringen, je ontkomt er niet aan en er zijn enorm veel verschillende soorten verzekeringen. Je kunt niet zonder goede verzekeringen want een ongeluk zit altijd in een klein hoekje en dan wil je niet onverwachts voor hele hoge kosten komen te staan. Denk bijvoorbeeld aan de ziektekostenverzekering, hoe fijn is het dat je weet dat je zorg kunt krijgen wanneer je dit nodig hebt? Dat als je onverwachts je been breekt dat je dan zeker weet dat de dokter vergoed wordt. Verzekeringen zijn dus belangrijk. Nog een hele belangrijke verzekering waar je niet zonder kunt is de aansprakelijkheidsverzekering. Wat is dat precies en waarom is deze onmisbaar? Dat lees je hier!

De aansprakelijkheidsverzekering

De aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die je beschermd tegen hoge kosten omdat je schade aan een andermans spullen hebt toegebracht. Schade veroorzaken doe je uiteraard nooit met opzet maar als het gebeurt, dan is het wel heel erg vervelend en dan kan dat ook nare consequenties hebben. 

De aansprakelijkheidsverzekering is een vrijwillige verzekering mits het om een voertuig gaat zoals de auto. Dan is een WA (wettelijke aansprakelijkheidsverzekering) verplicht. Een auto mag in Nederland niet op de weg zonder een geldige WA verzekering. Doe je dit wel, dan kun je een hoge boete krijgen van de politie. Dit heeft ermee te maken om mensen te beschermen bij ongevallen en schade.

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering aanschaffen?

Misschien vraag je je nu af wat het nut is om een aansprakelijkheidsverzekering aan te schaffen als het een vrijwillig karakter heeft. Welnu, een ongeluk voorzie je vaak niet. Stel je bent met je kind ergens op visite en die gooit een glas drinken over een dure laptop heen, dan is het heel erg vervelend als je die kosten voor de laptop volledig mag betalen.

Met een aansprakelijkheidsverzekering worden deze kosten voor je vergoedt. Nu is een laptop maar een klein voorbeeld van iets wat er stuk kan gaan bij anderen, maar er zijn natuurlijk ook nog duurdere spullen die kapot kunnen gaan.

Niet alleen materiële zaken worden vergoed bij een aansprakelijkheidsverzekering maar ook immateriële zaken worden vergoed bij ongevallen. Als iemand door jouw toedoen persoonlijk letsel oploopt of zelfs invalide wordt dan vergoedt de aansprakelijkheidsverzekering alle kosten hiervan. En zeker bij persoonlijk letsel of invaliditeit kan dit tot enorme bedragen oplopen.

Een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten is dus altijd erg verstandig om te doen. Het voorkomt dat je in de problemen komt en torenhoge schulden krijgt omdat je schade aan andere personen moet betalen. In geval van bijvoorbeeld invaliditeit kan dit tot in de tonnen lopen. Als je dat zelf moet gaan betalen ben je de rest van je leven bezig.

Een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten

Wanneer je een aansprakelijkheidsverzekering gaat afsluiten is het erg belangrijk dat je goed de verschillende verzekeraars vergelijkt. Er zijn namelijk heel veel aanbieders van aansprakelijkheidsverzekeringen en het kan per polis enorm verschillen wat de vergoedingen zijn maar ook de maandelijkse premies. Je wilt natuurlijk wel het meest voordelig uit zijn.

Vaak kun je polissen ook combineren met andere verzekeringen. Stel je hebt een inboedel, brand of overlijdensrisicoverzekering nodig, dan ben je vaak voordeliger uit als je dit bij dezelfde verzekeraar afsluit. Dan krijg je een combinatiekorting en dat kan zeer interessant zijn. 

Professioneel advies inwinnen

Vind je het lastig om een keuze te maken qua verzekeringen dan is het goed om een adviseur of een tussenpersoon te kiezen. Deze tussenpersonen kunnen jou adviseren welke verzekeraar het beste bij jouw persoonlijke situatie en budget past en fungeren vaak ook als aanspreekpunt. Heb je schade gemaakt dan moet je de schade ook melden bij je tussenpersoon. 

De tussenpersoon doet dus de communicatie tussen jou en de verzekeraar. Je betaalt hier vaak wel een kleine vergoeding voor, maar dat merk je in de premie. Het voordeel van een tussenpersoon is wel dat je compleet ontzorgd wordt. Alles wordt voor je geregeld als er schade is en dat is uiteraard wel heel erg prettig, want schade veroorzaken is nooit fijn.

Aansprakelijkheidsverzekering en huisdieren

Als je de trotse bezitter bent van een huisdier zoals een hond of een kat dan is het ook zeer verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Want ook dieren kunnen schade veroorzaken bij anderen. En ook die schade kan in de papieren lopen. Stel dat jouw hond een andere hond bijt, en die andere hond moet naar de dierenarts. Dan kan de schade snel oplopen.

Een aansprakelijkheidsverzekering is dus geen overbodige luxe als je de zorg hebt over een huisdier. Het zorgt ervoor dat je rust hebt en dat je niet bang hoeft te zijn dat wanneer jouw huisdier schade veroorzaakt bij een ander dat je dan in de problemen komt financieel. 

De kosten van een aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering is over het algemeen niet erg duur. Voor een paar tientjes per maand kun je al goed verzekerd zijn. Ook al lijkt dit misschien op het maandelijkse budget in het begin een hoop, wanneer je je bedenkt hoeveel risico je loopt als je onverzekerd rondloopt en schade maakt, dan zal je al gauw zien dat dit bedrag het meer dan waard is. 

En het maakt uiteraard een flink verschil bij welke verzekeraar je verzekerd bent. Heb je een voordeel of combinatiekorting, of heb je de verzekeringen los afgesloten? Maak je gebruik van een tussenpersoon die ook nog kosten hiervoor rekent? Het zijn allemaal zaken waar je wel rekening mee moet houden als je een aansprakelijkheidsverzekering afsluit. 

Maar wat je ook kiest, het is belangrijk om te weten dat een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten nooit een verkeerde beslissing is. De risico’s die je namelijk loopt zonder een aansprakelijkheidsverzekering zijn enorm en kunnen je, wanneer het je even tegen zit en je per ongeluk schade of letsel veroorzaakt, financieel enorm in de problemen helpen. 

Dus ook al is een aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht, je doet er zeer zeker wel verstandig aan om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Want je hebt simpelweg geen glazen bol en je bent daardoor wel verzekerd van het feit dat je geen financieel risico loopt wanneer je schade hebt veroorzaakt. Verzekeren is verstandig en geeft rust.