Stel jouw eigen uitvaartverzekering samen

Ben je op zoek naar een uitvaartverzekering of ben je aan het uitvinden of het wel mogelijk is om een uitvaartverzekering af te sluiten financieel gezien? Misschien dat je gewoon eens verder moet lezen om te kijken wat de mogelijkheden zijn maar ook wat er bij je past. 

Wat is een uitvaartverzekering en waarom zou je die afsluiten?

Wanneer je een uitvaartverzekering afsluit dan ben je er zeker van dat dit een begrafenis of crematie dekt. Je kunt dan denken aan een kist, bloemen en de afscheidsplechtigheid. Zo is het voor de nabestaanden een mooie hulp voor het regelen van een mooi afscheid. 

Het gemiddelde bedrag waar je aan moet denken voor een begrafenis of crematie is toch al gauw 7.500 euro. Dit is voor veel mensen niet zomaar even te betalen. Daarom is het juist goed om een uitvaartverzekering te hebben om deze financiële zorgen uit handen te laten nemen. 

De juiste uitvaartverzekering vinden!

Het afsluiten van een juiste uitvaartverzekering die ook bij je past hangt natuurlijk ook samen met je eigen wensen en eisen. Daarom is het ook altijd heel erg goed als je een uitvaartverzekering gaat vergelijken. Je kijkt dan bij verschillende uitvaartverzekeraars zodat je erachter komt welke het beste past bij je eigen wensen en eisen. 

Nu vraag je misschien voor jezelf wel af: Waarom zou je uitvaartverzekering vergelijken? Nou daar zijn eigenlijk drie redenen voor:

  • Je hebt verschillende verzekeringsvormen
  • Het kan per verzekering verschillen wat de premie, looptijd en de voorwaarden zijn
  • Iedere uitvaartverzekeraar heeft zijn eigen service

Stappenplan voor het vergelijken van een uitvaartverzekering!

Met het volgende stappenplan kan je een passende uitvaartverzekering kiezen die ook daadwerkelijk past bij jou eigen wensen en eisen. 

Verdiepen in de verschillende soorten uitvaartverzekeringen

Dit is de eerste stap die je moet gaan nemen. Er zijn verschillende uitvaartverzekeringen met andere voorwaarden. Daarom is het goed om van iedere uitvaartverzekering de voordelen maar ook de nadelen te weten om zo tot de juiste soort uitvaartverzekering te komen. 

Kies de juiste dekking

Stap twee is het verzekerd bedrag te kiezen wat wordt uitgekeerd door de uitvaartverzekeraar nadat je overleden bent. Vaak kan je bij elke verzekeraar wel een inschatting maken van wat de totale kosten ongeveer gaan worden. Dit kan met een uitvaartkosten-tool. Het kan ook zijn dat je vooraf vastgestelde diensten afspreekt. Je hebt dan niet te maken met het feit of je voor een bepaald bedrag wilt verzekeren. 

Vergelijken van premies

De derde stap die je gaat nemen is dat je nu weet welke soort verzekering je wilt en dat je dan gaat vergelijken bij meerdere uitvaartverzekeraars bij wie je voor jouw budget je uitvaartverzekering wilt gaan afsluiten. 

Vergelijken van voorwaarden

De dekking en de prijs zijn niet alleen belangrijk als je een uitvaartverzekering gaat afsluiten. Ook de voorwaarden zijn heel erg belangrijk om te vergelijken. Zo kunnen er in de voorwaarden de volgende punten voor komen:

  • Wel of geen indexatie: De kosten van een uitvaart kunnen toenemen vanwege inflatie of andere dingen. Zo kan je het verzekerde bedrag indexeren, zodat per jaar de uitgekeerde som verhoogd wordt. De premie wordt iets hoger en de uitvaartverzekering wordt meer waard
  • Looptijd: Vaak kan je kiezen uit meerdere looptijden. Als de looptijd dan verstreken is blijft je wel verzekerd. Er is ook de mogelijkheid om een premie ineens te betalen door een koopsom
  • Meeverzekeren van kinderen: Kinderen kunnen gratis meeverzekerd worden.

Het afsluiten van een uitvaartverzekering

De laatste stap is de uitvaartverzekering afsluiten. Dit kan vaak online gedaan worden en wijst zich vanzelf. 

Welke soorten uitvaartverzekeringen zijn er?

Er zijn twee verschillende uitvaartverzekeringen die er afgesloten kunnen worden. De kapitaal uitvaartverzekeringen en natura uitvaartverzekeringen. Bij allebei kunnen er nog belangrijke verschillen bestaan. Daarom is het ook goed om hiervan op de hoogte te zijn. Eigenlijk is het zo dat je dan op vier soorten uitvaartverzekeringen uitkomt. 

Kapitaalverzekering

Bij een kapitaalverzekering wordt een vastgesteld bedrag uitbetaald aan de nabestaande na een overlijden. Dit bedrag kan dan gebruikt worden naar wens zodat er een mooie uitvaart komt. Er is ook de optie om een deel van het bedrag of het totale bedrag wordt vrij besteed door de nabestaanden. 

Het voordeel is dat dat er zelf gekozen mag worden waar het bedrag aan besteed wordt en er is een voorschot mogelijk. Het nadeel is dat nabestaanden het bedrag voor andere dingen besteden en er is een indexatie nodig.

Pure naturaverzekering

Bij een natura uitvaartverzekering ontvangt de uitvaartverzorger het geld om de uitvaart te verzorgen en regelen. Bij het aangaan van de verzekering wordt er bepaald wat gedekt wordt voor de uitvaartverzorger. Daarom moeten er diensten en producten afgesloten worden bij het aanstellen van de uitvaartverzekering. Zo kan je denken aan rouwkaarten, bedankkaarten, kist, bloemen, opbaring en catering.

Het voordeel is dat de nabestaanden geen financiële afhandelingen hebben omtrent de uitvaart.  De dekking van de verzekering is gedekt als de uitvaart duurder wordt. Het nadeel is dat de uitvaart geregeld wordt door vaste uitvaartverzorgers die samenwerken met de verzekering. Er is voor nabestaanden weinig keuzevrijheid voor producten en dienst. 

Natura sommenverzekering

Deze verzekering is te vergelijken met een kapitaalverzekering. Het verschil is dat het geld wat uitgekeerd wordt alleen mag gebruikt worden voor uitvaart-gerelateerde diensten en producten. Zo mogen de nabestaanden wel zelf bepalen wie de uitvaart gaat verzorgen en waar het bedrag voor uitgekeerd gaat worden. Er moet dan wel aangetoond worden waar het bedrag voor gebruikt wordt door middel van facturen. 

De voordelen van deze verzekering is dat het volledig naar de uitvaart gaat en de keuzevrijheid is hetzelfde als bij een kapitaalverzekering. Het nadeel is dat er geen deel van de kosten aan andere zaken te besteden is en een indexatie is dan ook nodig. 

Combinatieverzekeringen

De combinatie uitvaartverzekering heeft de eigenschappen van twee soorten polissen. Zo kan er een deel van het bedrag op gaan aan een standaardpakket dan heb je een naturapolis en het andere deel van het bedrag wordt overgemaakt naar de nabestaanden, dus de kapitaalpolis. Zelfs de natura sommenverzekering kan aan een kapitaalverzekering gekoppeld worden.