Nieuwe auto? Vergelijk je auto verzekering eens

Een nieuwe auto kopen, soms ontkom je er niet aan. Als je dan toch een nieuwe auto wil gaan kopen en je hebt een leuke auto op het oog, dan doe je er verstandig aan om meteen ook van de gelegenheid gebruik te maken om je autoverzekering nog eens goed onder de loep te nemen. In sommige gevallen kun je blijven zitten waar je zit, maar in andere gevallen zou het zomaar zo kunnen zijn dat je bij een andere verzekering beter af bent. Maar hoe doe je dat dan precies, het vergelijken van de verschillende autoverzekeringen en waar moet je dan op letten als je verschillende autoverzekeringen met elkaar gaat vergelijken

Hoe vind je de beste verzekering voor jou? 

In Nederland is bij de wet vastgesteld dat iedere auto minimaal WA verzekerd moet zijn. Natuurlijk is het zo dat je je bij kunt verzekeren, maar je moet je dan wel afvragen of je die volledige dekking wel echt nodig zou hebben. 

Via een verzekering vergelijking die je op het internet kunt vinden kun je in een mum van tijd verschillende verzekeringen met elkaar vergeleken hebben. Op die manier weet je heel snel welke soort verzekering het beste bij jouw situatie zou passen. 

Het afsluiten van een autoverzekering, wat is er belangrijk om op te letten? 

Bij het afsluiten van een autoverzekering zijn er een aantal belangrijke factoren die je mee moet nemen als je je autoverzekeringen bereken gaat. Zo moet je bij het autoverzekeringen bereken rekening houden met het aantal schadevrije jaren die je hebt. 

De schadevrije jaren die je hebt kun je terugvinden op je verzekeringspolis, of je zou ze na kunnen vragen bij je verzekeringsmaatschappij. Met het juiste aantal schadevrije jaren die je hebt ziet je autoverzekeringen bereken er heel anders uit.

Daarnaast heb je ook de meldcode van de auto nodig. Deze staat afgedrukt op het kentekenbewijs van je auto. Ga je wisselen van verzekeringsmaatschappij, dan zul je je oude autoverzekering op moeten zeggen. Mocht je alleen van soort verzekering wijzigen, dan kun je alleen een kentekenwijziging doorgeven aan de verzekeraar. 

Voor welke dekking zou je het beste kunnen kiezen? 

Bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering zul je een keuze moeten maken tussen de drie verschillende dekkingen die er zijn. Het is namelijk lang niet altijd zo dat je de meest uitgebreide dekking hoeft te kiezen.

Het is ook lang niet altijd mogelijk om daarvoor te kiezen. Hier zitten wel voorwaarden aan verbonden. Erbij komt dan ook nog dat wanneer je je auto zo uitgebreid verzekerd wil hebben dat je dan ook nog eens onnodig veel geld betaald voor je autoverzekering. 

De WA-dekking

De WA-dekking is een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering. Deze vorm van verzekeren is een verzekering die je minimaal verplicht moet hebben voor je auto. Deze verzekering zorgt ervoor dat je verzekerd bent tegen schade die jij toebrengt aan anderen. 

Over het algemeen wordt er voor een WA-verzekering gekozen voor auto’s die tien jaar oud of ouder zijn. Dit omdat deze auto’s een lagere marktwaarde hebben als de nieuwere auto’s. Het is dan ook niet verstandig om een andere verzekering af te sluiten dan de WA-verzekering als je auto ouder dan 10 jaar is. 

De WA+ dekking

De WA+ is de beperkt casco dekking. Deze verzekering dekt naast de schade die jij aan zou kunnen brengen bij anderen ook de schade die van buitenaf ontstaan zijn aan je eigen auto. Hierbij kun je dan denken aan schade door storm, steenslag of hagel.

Een WA+ verzekering wordt meestal afgesloten voor een auto die tussen de 6 en de 10 jaar oud is. Deze auto’s hebben net even iets meer marktwaarde dan de auto’s die ouder dan tien jaar zijn. Hierdoor ben je iets meer uitgebreid verzekerd en betaal je ook een klein bedrag aan premie meer. 

De Allrisk Dekking

De Allrisk Dekking is een volledig cascoverzekering. Deze dekking is voor auto’s die jonger dan 6 jaar zijn. Deze verzekering is dan ook de meest uitgebreide autoverzekering die je maar kunt hebben. Deze verzekering dekt alle schade.

Als je het hebt over het dekken van schade, dan wil dat zeggen dat schade aan je eigen auto of aan die van anderen volledig worden gedekt. Daarnaast zit natuurlijk ook de schade door invloeden van buitenaf zoals die ook bij de WA+ gelden. 

Bij deze soorten schade gaat het dan om schade door steenslag of door weersinvloeden als storm of hagel In al deze gevallen kun je bij een allrisk verzekering rekenen op een volledige dekking. Maar als de auto ouder is dan 6 jaar, dan is deze verzekering naar verhouding best duur. 

Hoe wordt de premie van je autoverzekering berekend? 

De premie die je moet gaan betalen voor je autoverzekering hangt samen met een aantal factoren. Deze factoren hebben betrekking op leeftijd, dekking, woonplaats, postcode, het type auto waar je in rijdt, het aantal schadevrije jaren dat je hebt en het aantal kilometers dat je denkt te gaan rijden.

Bij jongeren wordt er vaak een eigen risico gehanteerd. Dit omdat jongeren voor verzekeraars een risico vormen. In sommige gevallen is het zelfs zo dat een verzekeraar helemaal geen jongeren toe wil laten in de verzekering. 

Ook senioren worden lang niet altijd voor verzekeraars geaccepteerd. Als ze al toegelaten worden, dan zit er vaak een premietoeslag aan vast door het verhoogde risico dat de verzekeraars in senioren achter het stuur van een auto zien. 

De voorwaarden van je autoverzekering

Het is belangrijk dat je niet zomaar klakkeloos een verzekering af gaat sluiten. Het is belangrijk dat je de voorwaarde die bij deze verzekering passen heel goed doorleest. Alleen dan weet je precies waar je aan begint met het afsluiten van een verzekering. 

Een goed voorbeeld is de Allriskverzekering. Mocht je je auto total loss rijden, dan staat er vooraf al in de voorwaarden vermeld welk bedrag je dan uitgekeerd zal krijgen. De ene verzekeraar keert de nieuwwaarde uit, de ander de dagwaarde en weer een ander de aanschafwaarde.