Zwanger en je zorgverzekering

Zwanger zijn is de meest bijzondere periode in het leven van een vrouw, en natuurlijk ook van de aanstaande vader. Maar wanneer je zwanger bent komt er ook een hoop op je af. Je krijgt te maken met veel regelzaken. Allereerst moet je natuurlijk naar een verloskundige, moet je een babykamer gaan klaar maken, belangrijke vraagstukken afhandelen rondom hoe je je bevalling wilt zien maar ook een hele belangrijke is om je zorgverzekering te checken. Want als je zwanger bent kun je ook te maken krijgen met medische problemen, en dat is niet leuk om te horen maar het is wel de realiteit. Dus je zorgverzekering is een belangrijk item wanneer je zwanger bent!

Zorgverzekering en zwangerschap

Wanneer een vrouw zwanger is dan hoop je natuurlijk altijd dat een zwangerschap voorspoedig en zonder complicaties verloopt. Maar ook al ben je als zwangere vrouw gezond zwanger, voorkom je vaak niet dat je medische kosten moet gaan maken. Ook een verloskundige kost geld en bijvoorbeeld zwangerschapsgymnastiek is ook niet gratis. 

Maar ook heb je te maken met bepaalde eigen bijdragen en het kan per zorgverzekeraar verschillen welke wel of niet vergoed worden. Het is dus heel erg belangrijk om voor jezelf goed te controleren welke vergoedingen de zorgverzekeraar wel of niet aanbiedt. Je zorgverzekering vergelijken is dus heel erg belangrijk wanneer je zwanger bent. 

Zwanger zijn en medische kosten

Bepaalde medische kosten die je gaat maken wanneer je zwanger bent zijn vergoed vanuit de basisverzekering. Dat zijn o.a. de echo die gemaakt wordt om je zwangerschapstermijn te bepalen, de 20 weken echo en de 13 weken echo. Deze worden vanuit de basisverzekering dus voor iedere zwangere vrouw vergoedt. 

Wanneer je dus een leuke pret echo wilt maken van jouw baby, dan valt dit niet onder de basisverzekering en dit zul je te allen tijde zelf moeten bekostigen. Maar de algemene echo’s die nodig zijn om de gezondheid van jouw baby te bepalen, die worden altijd vergoedt vanuit de basis. 

Om de gezondheid van jouw baby te bepalen krijgt ook iedere zwangere vrouw een prenatale screening aangeboden. Deze prenatale screening wordt gedaan om vast te stellen of het kind bijvoorbeeld het syndroom van Down heeft of andere afwijkingen. Als dit het geval kun je beslissen of je de zwangerschap wel of niet wilt voortzetten. 

Een van deze onderzoeken is het NIPT onderzoek. Wanneer je een medische indicatie hebt, zoals bepaalde erfelijkheid in je familie, dan krijg je het NIPT onderzoek vergoedt. Als hier geen sprake van is moet je deze kosten helaas zelf betalen. Vanaf 1 april 2023 is het NIPT onderzoek niet meer afhankelijk van een medische indicatie en wordt deze voor alle zwangere vrouwen gratis. 

De bevalling

Aan het eind van de zwangerschap volgt altijd de bevalling en wat voor bevalling je ook gaat doen, thuisbevalling of ziekenhuis, deze kosten worden altijd gedekt vanuit de basis. Wanneer je echter specifieke wensen hebt zoals een bevalling in bad of een luxe kraamhotel dan kan het zijn dat dit niet vergoed wordt vanuit de basis en dat je dit zelf moet betalen. 

Een aanvullende zorgverzekering kan wel voor een (gedeeltelijke) vergoeding zorgen maar het is natuurlijk wel belangrijk om goed na te denken of dit de extra maandelijkse kosten waard is. Ook hier is dus het advies, ga zorgverzekering vergelijken om te kijken of het rendabel is om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. 

Eigen bijdragen

Wanneer een bepaalde medische handeling of een keuze voor een wijze van bevalling, kraamzorg of hulpmiddel niet of niet volledig vergoed wordt vanuit de basis kun je dus te maken krijgen met extra kosten doordat je het of zelf moet betalen of een bijdrage moet leveren. Een kindje krijgen is al niet goedkoop dus is het verstandig om je goed in te lezen of je extra kosten kunt verwachten.

Eigen bijdragen kunnen namelijk behoorlijk oplopen en daarom is het goed om te kijken wat je precies kunt verwachten. Dit kun je doen door een zwangerschapsplan te maken. Dit klinkt misschien een beetje gek want ja, een zwangerschap loopt zoals het loopt en is niet helemaal te plannen maar toch kun je globaal voor jezelf wel een plan maken om inzichtelijk te krijgen wat je wensen zijn.

Kijk dan bijvoorbeeld naar welke onderzoeken voor prenatale screening je wel of niet wilt hebben, hoe je graag wilt bevallen en of je borst of flesvoeding geeft. Wanneer je namelijk borstvoeding gaat geven heb je recht op meer uren kraamzorg dan een moeder die de fles gaat geven. Best interessant om te onderzoeken dus.

En een zwangerschapsplan is natuurlijk niet heilig. Misschien heb je in het begin van je zwangerschap een duidelijke keuze gemaakt voor een thuisbevalling en denk je op een later moment in de zwangerschap toch dat je liever in het ziekenhuis bevalt. Je bent natuurlijk altijd eigen baas en hebt de regie, dus wijzigen van koers kan altijd. En soms heb je geen keuze en moet je het plan omgooien.

Zorgverzekering vergelijken

Je zorgverzekering vergelijken is heel erg belangrijk wanneer je zwanger bent want op die manier weet je precies wat voor kosten je allemaal kunt verwachten en welke vergoedingen jouw verzekeraar wel of niet aanbiedt. Misschien kom je wel tot de ontdekking dat een andere verzekeraar goedkoper is en je daardoor voordeliger uit bent. 

Op het internet kun je veel informatie vinden over de diverse zorgverzekeringen en op die manier ervoor zorgen dat je de juiste keuze voor een zorgverzekeraar maakt. Wat ook belangrijk is om te weten is dat je je baby binnen 4 maanden na de geboorte wel moet registreren bij de zorgverzekeraar. Doe je dit niet, kun je alsnog een dikke rekening krijgen voor de gemaakte kosten.

En geld weggooien door een verkeerde zorgverzekeraar te kiezen of door niet een goed zwangerschapsplan te maken is natuurlijk hartstikke zonde want dat geld kun je ook voor leukere dingen gebruiken of op de spaarrekening van jouw kleine wonder zetten voor een mooie toekomst. Je zorgverzekering vergelijken is dus zeer zeker de moeite waard.