Wat valt er onder de WA autoverzekering?

Als je in Nederland een auto in je bezit hebt, dan ben je verplicht een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten voor de auto. Dit wordt ook wel de WA-verzekering genoemd. Door deze verzekering worden schades waar jij wettelijk aansprakelijk bent vergoed. Dit zal dan hoofdzakelijk schade zijn die je aan anderen toegebracht hebt. Maar wat is dan een WA verzekering precies en wat wordt er dan allemaal vergoedt onder deze WA verzekering? 

WA-verzekeringen auto, wat is het? 

De afkorting WA betekent eigenlijk wettelijke aansprakelijkheid en wordt ook wel een WA dekking genoemd. Deze verzekering zorgt ervoor dat je gedekt bent bij schade die jij met jouw voertuig aan anderen hebt toegebracht. 

WA verzekeringen auto zijn in Nederland verplicht om te hebben. Dit is eigenlijk een soort basisverzekering die je voor je auto moet hebben. Er zijn wel verschillende vormen van WA- verzekeringen auto waar je uit kunt kiezen. Een WA-verzekering kun je naast voor de auto ook afsluiten voor je scooter of motor. 

Wat valt er onder de dekking van een WA-verzekering? 

Misschien gebeurt het niet zo snel, maar toch leert de praktijk dat een ongeluk in een klein hoekje kan zitten. Het kan de beste bestuurder overkomen dat je met je auto schade maakt. Met een WA-verzekering in je bezit ben je er zeker van dat de schade die met jouw auto is toegebracht aan een ander verzekerd is. 

Sterker nog ook schade aan personen, objecten of andere spullen worden ook vergoed uit de WA verzekering, zolang de schade ontstaan is door jouw voertuig. Ook wanneer iemand anders jouw auto bestuurd zal de schade in de meeste gevallen uit de WA dekking worden vergoed. 

Wanneer je met een aanhanger rijdt, dan is deze automatisch meeverzekerd, zolang deze aan een voertuig gekoppeld is. Mocht er schade aan de eigen aanhanger ontstaan, dan is deze niet in de verzekering gedekt.

Mocht je zelf de aansprakelijke zijn voor het ongeluk waar je bij betrokken bent geraakt, dan zal uit de WA-verzekering alleen de schade aan de tegenpartij worden vergoed. De schade aan je eigen auto komt dan voor je eigen rekening. Mocht de tegenpartij verantwoordelijk zijn, dan zal jouw schade uit zijn WA-verzekering worden gedekt. 

Welke dekkingen kennen wij bij WA verzekeringen auto? 

Als het gaat om een WA dekking voor de auto, dan kun je kiezen uit drie verschillende soorten WA verzekeringen. Dit betreft de volgende verzekeringen: 

  • WA-verzekering
  • WA + beperkt casco
  • WA + volledig casco

Welke dekking kun je per WA-verzekering verwachten?

De drie beschikbare WA-verzekeringen hebben allemaal een andere dekkingsgraad. Om alles duidelijk en overzichtelijk te hebben zijn hier de verschillen voor je op een rijtje gezet:

WA-dekking

Deze soort dekking is hier in Nederland verplicht om te hebben. Met deze verzekering wordt schade die jij met je voertuig aan hebt gebracht aan derden vergoed. De schade die aan je eigen auto is ontstaan is niet meeverzekerd. 

WA + beperkt casco

Bij deze WA-verzekering ben je ook gedekt voor de schade die jij met je voertuig aan hebt gebracht bij derden. Maar bij deze dekking zijn er ook een aantal soorten schade die je aan je eigen auto kunt hebben meeverzekerd. Hierbij kun je denken aan schade door brand, ruitschade en diefstal. 

Ook hierbij geldt dat de schade die door je eigen schuld aan je eigen voertuig is ontstaan niet meeverzekerd is. Deze schade wordt dan ook niet uitbetaald. 

WA + volledig casco

Bij deze vorm van de WA verzekering ben je verzekerd voor nagenoeg alle autoschades. Ook het eigen voertuig is hierin meeverzekerd. Maar niet voor iedere auto is het verstandig deze dekking af te sluiten. Meestal wordt deze verzekering afgesloten bij een auto die een leeftijd heeft van jonger dan 8 jaar. 

Wanneer doe je er goed aan om een meer uitgebreide dekking te nemen? 

Wanneer je erg afhankelijk bent van je auto en je bent dus veel op de weg te vinden, dit zou een van de redenen kunnen zijn om een meer uitgebreide dekking te nemen voor wat betreft de WA-verzekering. 

Ook wanneer je niet zo veel geld achter de hand hebt of wanneer je nog niet klaar bent met het afbetalen van de lening die je hebt afgesloten voor de aanschaf van je auto is het verstandig om een ruimere dekking te nemen. 

Als laatste doe je er verstandig aan om een ruimere dekking te nemen als je een hoog aantal schadevrije jaren hebt of als de dagwaarde van je auto nog hoog is. In overige gevallen is de gewone WA-verzekering afdoende. 

Kies je voor een WA-verzekering met of zonder eigen risico? 

Wanneer je een WA-verzekering af moet gaan sluiten doe je er verstandig aan om de verschillende verzekeringen en de bijbehorende polisvoorwaarden eens goed met elkaar te gaan vergelijken. Bij het vergelijken kijk je dan even verder dan je neus lang is. 

Het gaat hierbij namelijk niet alleen om het bedrag aan premie dat je maandelijks moet gaan betalen. In sommige gevallen maken de verzekeraars gebruik van een eigen risico. Dan is het aan jou de taak om te bepalen of je liever maandelijks een beetje meer betaald aan premie, of dat je gebruik maakt van de eigen risico.

Betaal niet te veel voor je WA-verzekering

Het is natuurlijk nooit de bedoeling dat je ergens te veel voor betaald. Ook al is een WA verzekering relatief goedkoop, toch doe je er verstandig aan om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Wanneer je dit niet zou doen, dan is dit echt een grote gemiste kans. 

Ook al zal de besparing die je zou kunnen doen niet heel groot zijn, maar iedere euro die je in je zak zou kunnen houden is er natuurlijk wel een. En als je dat dan op jaarbasis gaat bekijken dan heb je daar toch een leuk centje aan overgehouden.

Als je dan toch aan het besparen bent, dan zou je kunnen kijken of je meerdere verzekeringen bij een bedrijf onder zou kunnen brengen. Soms kan een pakketkorting die je dan krijgt heel erg aantrekkelijk zijn voor je portemonnee.