Hoe belangrijk is je verzekeringspolis?

Het leven is onzeker en onvoorspelbaar in heel veel opzichten. Je kunt denken dat je alles goed geregeld en voor elkaar hebt maar er kan altijd iets onverwachts gebeuren waardoor er problemen ontstaan. Je kunt bijvoorbeeld te maken krijgen met stormschade, brand of een inbraak. Maar ook ongelukken in de auto of op de fiets. Er zijn heel veel mogelijkheden waarop het leven je kan verrassen. Om nare situaties te voorkomen is het belangrijk om je te laten verzekeren. En een belangrijk onderdeel van een verzekering, welke type verzekering het ook is, de verzekeringspolis ontkom je niet aan.

Waarom verzekeren?

Zoals je in de inleiding al hebt kunnen lezen is het heel erg belangrijk om je te verzekeren tegen onvoorziene situaties. Een ongelukje zit in een klein hoekje en je wilt niet onverwachts voor hele hoge kosten komen te staan. Een bepaald aantal verzekeringen zijn in Nederland verplicht. Dat is natuurlijk ook met een hele bewuste reden gedaan.

Een WA-verzekering voor de auto is bijvoorbeeld verplicht. Dit komt omdat er vroeger vaak genoeg situaties ontstonden waarbij er schade werd gereden en de schade nergens op verhaald kon worden. Mede om die reden is het verplicht een WA-verzekering te hebben voor de auto. Doe je dit niet en word je gesnapt, krijg je een hele hoge boete. 

Waarom verzekeren?

Tegenwoordig gaan die boetes overigens automatisch via de RVD. Zodra deze een signaal krijgt dat de auto niet verzekerd is, gaat er automatisch een brief met een boetebedrag de deur uit. Hetzelfde geldt ook voor de zorgverzekering. In Nederland is iedereen verplicht om basis verzekerd te zijn voor de zorg. 

Dit soort verzekeringen zijn dus geen vrijwillige verzekeringen maar verplicht. Het niet voldoen aan de verzekeringsplicht leidt tot extra kosten. 

Vrijwillige, aanvullende verzekering

Naast de verplichte verzekeringen kun je je dus voor een hele hoop ander onvoorzien laten verzekeren. Denk bijvoorbeeld aan een brand en inbraakverzekering, een inboedelverzekering, begrafenisverzekering etc. Er zijn heel veel mogelijkheden om je te laten verzekeren voor dingen die voor jou belangrijk zijn.

Een begrafenisverzekering is natuurlijk geen luxe verzekering, dat zou eigenlijk ook een verplichte verzekering moeten zijn. Want er zijn twee dingen in het leven die we zeker weten. We worden geboren en we gaan weer dood. En dan is het heel erg als je overlijdt en je dierbaren achter moet laten met een hele hoop financiële zorgen. Daar zit niemand op te wachten.

Het afsluiten van een verzekering

Er zijn veel verzekeraars op de markt en als je een bepaalde verzekering wilt afsluiten dan is het erg belangrijk dat je eerst goed de verschillende verzekeraars gaat vergelijken om er zeker van te zijn dat je een verzekeraar kiest waarbij je een hoge dekking krijgt tegen de laagste kosten. Want de maandelijkse kosten zijn natuurlijk ook erg belangrijk. 

Het is daarom zaak dat je goed de verschillende verzekeraars vergelijkt en kijkt naar welke verzekering het beste bij jou past. Zo maak je een goede keuze en weet je ook zeker dat je goed verzekerd bent.

Een aantal tips 

Wanneer je op zoek bent naar een goede verzekeraar is het belangrijk om goed op een aantal zaken te letten. Onder andere wil je zeker weten dat je voldoende verzekerd bent. Als je het lastig vindt om bijvoorbeeld de waarde te bepalen zoals bij een inboedelverzekering, is het handig om een expert in te huren die met je meedenkt.

Een goede adviseur kan jou precies vertellen wat voor verzekering je nodig hebt om goed verzekerd te zijn. Uiteraard is het ook belangrijk dat je voor een verzekeraar kiest die betrouwbaar is. Het is dan ook altijd goed om de recensies te controleren. Kijk goed hoe de ervaringen van andere klanten zijn met betrekking tot de verzekeraar.

Een van die belangrijke onderdelen is de bereikbaarheid van de verzekeraar en, hoe snel de verzekeraar schadezaken afhandelt. Wanneer je verzekerd bent en je krijgt schade, dan wil je er natuurlijk ook zeker van zijn dat je zo snel mogelijk geholpen wordt en dat de schade snel opgelost wordt. 

Niet alleen de hoogte van het verzekerde bedrag of de maandelijkse premie is dus belangrijk. Het totale plaatje moet kloppen. 

Verzekering afgesloten en polis ontvangen

Zodra je een verzekering hebt afgesloten zul je thuis een polis ontvangen. Wat is een polis? Een polis is een schriftelijke bevestiging van jouw verzekering. In de polis staat ook informatie als, waarvoor je verzekerd bent en voor hoeveel en overige bepalingen van de verzekeringsmaatschappij. Eigenlijk alles wat je moet weten staat vermeldt in de verzekeringspolis.

Het is heel erg belangrijk dat je ervoor zorgt dat je de verzekeringspolis bewaard. Dit is namelijk erg belangrijk omdat het zo kan zijn dat de verzekeringsmaatschappij vraagt om jouw polis bij schade. Ook kan het zo zijn dat wanneer je schade hebt dat een verzekeringsexpert langs komt bij jou om de schade te bepalen en dan wil deze ook graag de polis ontvangen.

Belangrijke papieren

Je kunt dus eigenlijk wel stellen dat de verzekeringspolis een belangrijk document is die je absoluut niet weg mag gooien. Ondanks dat de meeste verzekeringen tegenwoordig ook alles digitaal bewaren kan het zijn dat de verzekeringsmaatschappij om je polis vraagt als er een schademelding gedaan wordt.

Een belangrijke tip is dan ook om een map aan te maken waarin je je belangrijke documenten bewaard. Zo heb je alles bij de hand en heb je minder het risico dat er dingen kwijtraken. Los daarvan is het natuurlijk altijd belangrijk om ervoor te zorgen dat je je administratie goed op orde hebt en de verzekeringspapieren zijn hier een heel belangrijk onderdeel in.

Bezuinig niet op de verkeerde zaken

Iedereen wil de maandelijkse lasten natuurlijk zo laag mogelijk houden. En dat is ook wel begrijpelijk. Alleen moet je je wel realiseren dat het belangrijk is om niet op de verkeerde dingen te bezuinigen. Het is daarom erg belangrijk dat je verzekeringen op orde zijn. Je kunt beter over verzekerd zijn dan onder verzekerd. 

Zorg er daarom ten alle tijden voor dat je goed verzekerd bent, op die manier weet je zeker dat je goed beschermd bent tegen financieel leed.