Slaapapneu, steeds meer mensen hebben het

Een slaapapneu is een aandoening waarbij tijdens het slapen problemen kunnen ontstaan. Dit kan zich uiten in perioden waarbij de adem tijdelijk stil komt te staan of waarbij de persoon in kwestie een verzwakte ademhaling heeft. Het lijkt alsof steeds meer mensen last hebben van een apneu. Het is verstandig om deze klachten serieus te nemen omdat er de gevolgen vaak voor veel last zorgen. In dit artikel wordt in het kort uitgelegd wat een apneu is, wat de oorzaak van deze aandoening kan zijn, welke symptomen er op kunnen treden en wat er gedaan kan worden om deze aandoening te behandelen.

Wat is een slaapapneu?

Een slaapapneu is een slaapstoornis die zorgt voor een ademstilstand tijdens het slapen. Dit betekent in de praktijk dat de ademhaling van de persoon in kwestie ten minste 10 seconden stopt. Dit komt bij iedereen wel eens voor, maar als het standaard meerdere malen per uur voorkomt, dan wordt er gesproken van een apneu. Door deze aandoening gaan mensen ook vaak snurken in hun slaap. Er zijn verschillende oorzaken waardoor een slaapapneu kan ontstaan. Het zogenaamde slaapapneusyndroom kan in de hersenen ontstaan en wordt een centraal slaapapneusyndroom genoemd. Hierbij krijgen de hersenen te weinig zuurstof en gaat de persoon slechter ademhalen. Een andere wijze waarop een apneu kan ontstaan is als de luchtweg inklapt. Dit wordt een obstructief slaapapneusyndroom genoemd. Hierbij kunnen de tong of een wang bijvoorbeeld de luchtweg afsluiten.

Symptomen en gevolgen apneu

Als je te maken hebt met een slaapapneu dan kan dat worden herkend aan de hand van verschillende symptomen. Hoewel je daar zelf vaak geen last van zult hebben, kun je in je slaap behoorlijk snurken. Overdag kun je extra vermoeid zijn terwijl je in de nacht juist vaak wakker wordt. Andere symptomen zijn het ontstaan van hoofdpijn zodra je wakker wordt, last hebben van concentratieproblemen, slecht dingen kunnen onthouden, stemmingswisselingen en een droge mond bij het wakker worden. Als je te maken hebt met een apneu en als er geen actie wordt ondernomen, dan kun je daar veel hinder van ondervinden. In de eerste gevallen kun je dan te maken krijgen met beroertes, diabetes, hartaanvallen, een onregelmatige hartslag, een hoge bloeddruk of plotseling in slaap vallen overdag.

Diagnose slaapapneu stellen

Om er zeker van te zijn dat je te maken hebt met een slaapapneu, moet er een diagnose worden gesteld door een arts. In de eerste plaats breng je een bezoek aan de huisarts om te kijken naar de symptomen. Heb je bijvoorbeeld al last van overgewicht, hartklachten, diabetes, een hoge bloeddruk, slecht slapen, een depressie of een burn-out, dan is de kans aanwezig dat je ook last hebt of zult krijgen van een apneu. Ben je voor 1 van deze zaken onder behandeling bij een arts, neem dit dan mee in de vraag die je hebt. Om daadwerkelijk te onderzoeken wat er aan de hand is, zul je een slaaponderzoek moeten ondergaan.

Dit kan thuis of in een speciaal hiervoor ingericht slaapcentrum. Met apparatuur wordt dan tijdens je slaap gemeten hoe de ademhaling verloopt, hoeveel zuurstof het lichaam binnenkrijgt en wordt de hersenactiviteit gemeten. Aan de hand van de uitkomsten hiervan wordt een diagnose gesteld.

Wat kun je zelf doen?

Als uit het onderzoek is gebleken dat je een slaapapneu hebt, dan kun je daar zelf al iets aan doen. Heb je te maken met overgewicht, dan is het in de eerste plaats belangrijk dat je bezig gaat met afvallen. Hierdoor kunnen de klachten verdwijnen. Als dit niet zelfstandig lukt, dan is het goed om hiervoor ook hulp in te schakelen. Te veel alcohol drinken kan ook een oorzaak zijn van een apneu.

Probeer daarom zo min mogelijk alcohol te drinken. Maak je gebruik van slaapmiddelen, drugs of kalmeringsmiddelen, dan kan de oorzaak ook daar liggen. Door deze middelen kan het lichaam vaak zo goed ontspannen dat ook de luchtwegen geblokkeerd kunnen worden door bijvoorbeeld een ontspannen wang of je tong. Ben je oververmoeid, neem dan contact op met de huisarts. Doe dit overigens ook als je één van de andere symptomen onder de leden hebt. Je kunt een apneu ook voor een deel verminderen door niet op je rug te slapen, al is dit in de praktijk vaak lastiger te realiseren.

Behandeling tegen slaapapneu

Als de slaapapneu zeer ernstige vormen heeft aangenomen, dan zijn er verschillende behandelingen mogelijk. In sommige gevallen kan de aandoening helemaal genezen, maar in de meeste gevallen blijf je er de rest van je leven mee lopen. Een eenvoudige manier om te proberen om de problemen te verhelpen is door het laten aanmeten van een speciaal bitje dat je tijdens het slapen in doet. Als dat geen effect heeft, dan kan er in het ergste geval ook een beademingsapparaat gebruikt worden. Hiervoor draag je tijdens het slapen een masker dat aan het apparaat gekoppeld is en die zorgt voor extra zuurstof in de longen. Bij overgewicht en een slaapapneu als gevolgd kan er een behandeling worden uitgevoerd die betrekking heeft op de leefstijl en het afvallen.

Lekker slapen zonder slaapapneu

Slaap apneu in vaktermen OSAS en CSAS

Slaap apneu is een syndroom dat s’nachts optreed in vaktermen word het OSAS en CSAS genoemd. De slaap apneu in de volksmond kan komen doordat onder het slapen je spieren ontspannen. En hierdoor je tong en of andere zachte delen de luchtwegen in je keel blokkeren. Waardoor je de ademhaling stil komt te staan. Dat word in vaktermen slaapapneu syndroom OSAS genoemd. Obstructief slaapapneu kan ook ontstaan door te weinig prikkels vanuit onze hersenen. Om slaperigheid overdag tegen te gaan en gedurende de nacht goed uit te rusten tijdens de slaap. Is er een apparaat ontwikkeld dat de ademhaling op gang houdt. En zorgt voor ‘positive airway pressure’ in Nederlands een positieve luchtwegdruk. Het apparaat word steeds meer toegepast. De gebruikers zijn er zeer blij mee omdat ze goed uitgerust wakker worden.