5 goede redenen om een rechtsbijstandverzekering te hebben

Een rechtsbijstandverzekering, dat is een onderwerp waar je lang over zou kunnen discussiëren. Wat is een rechtsbijstandverzekering eigenlijk? En wat zijn de redenen dat je een rechtsbijstandverzekering af zou kunnen sluiten. Hier valt veel over te weten te komen. Voordat je een rechtsbijstandsverzekering af gaat sluiten doe je er goed aan om jezelf eerst eens goed in te lezen en de verschillende aanbieders te vergelijken. Maar nu eerst de belangrijkste redenen waarom je voor een rechtsbijstandverzekering zou moeten kiezen. 

De rechtsbijstandverzekering, wat houdt dat precies in? 

Met de dekking van een rechtsbijstandverzekering, ben je verzekerd voor juridische kosten die gemaakt moeten worden bij een conflictsituatie die niet zonder juridische inbreng opgelost kan worden. Welke dekking jij persoonlijk hebt is afhankelijk van de modules die je hebt gekozen.

Binnen de rechtsbijstandverzekering zijn er verschillende modules waar je uit kunt kiezen. Je kiest dan natuurlijk alleen de modules die op jouw persoonlijke situatie van toepassing zijn. Zo heb je bijvoorbeeld een module voor financiële conflicten, een module voor conflicten op je werk of voor conflicten met je huis of huisbaas, of conflicten in het verkeer. 

Dekking als consument

Bij deze dekking ben je er zeker van dat je verzekerd bent voor conflicten waar je als consument mee te maken zou kunnen krijgen. Mocht je niet blij zijn of niet tevreden zijn over iets dat je hebt gekocht en je komt er met de verkopende partij niet uit, dan kun je met de rechtsbijstand aanspraak maken op juridisch advies of juridische bijstand. 

Het inkomen

Als het om je inkomen gaat, dan moet je daar geen grapjes mee maken. Met een rechtsbijstandverzekering kun je verzekerd zijn tegen conflicten op de werkplek als je bijvoorbeeld ontslagen zou worden. Maar ook voor andere problemen die inkomens gerelateerd zijn kun je hiermee oplossen. 

Het verkeer

Met een rechtsbijstandverzekering met de module voor het verkeer ben je verzekerd voor alle conflicten die je in het verkeer zou kunnen tegenkomen. Mocht je het bijvoorbeeld niet eens zijn met de manier waarop de schade afgehandeld wordt na een aanrijding, dan kun je hier juridisch advies en bijstand bij krijgen. 

Wonen

Ook als het gaat om je woonhuis kun je tegen conflicten aanlopen. Hierbij zit dan geen verschil in het feit of je een huurder bent of dat je een eigen koopwoning bezit. In beide gevallen is het heel goed mogelijk dat er een conflictsituatie zou kunnen ontstaan. 

Zo een conflict kan over uiteenlopende zaken tot stand komen. Bijvoorbeeld door een verschil van inzicht in een verbouwing. Maar ook als je bonje hebt met de buren, dan is die hulp meeverzekerd. 

Familie

Met deze vorm van rechtsbijstand ben je verzekerd van juridische hulp bij conflicten. Deze conflicten zouden over verschillende zaken als voogdij, ouderschap of een erfenis kunnen gaan. 

Vermogen en belasting

Met deze vorm van verzekeren ben je verzekerd van juridische hulp bij conflicten over de belastingen en over het vermogen dat je bezit. 

Dekking op medisch vlak

Mocht je last hebben van letselschade, of je hebt last gehouden van je klachten doordat er ergens op medisch vlak iets fout gegaan is, dan ben je ook verzekerd van juridische bijstand als dit nodig mocht zijn. 

Wat zijn redenen om een rechtsbijstand af te moeten sluiten? 

Als je een rechtsbijstandverzekering afsluit, dan is niet het eerste waar je aan denkt dat je die verzekering vaak zou moeten gebruiken. Je maakt er gebruik van op het moment dat je deze nodig denkt te hebben. 

Om je een beetje op weg te helpen hebben wij hier een aantal goede redenen op een rij gezet over waarom je een rechtsbijstandverzekering af zou moeten sluiten. 

Bespaar kosten op juridische bijstand

Als je een rechtsbijstandverzekering hebt afgesloten hoef je je geen zorgen te maken over de juridische bijstand en de kosten ervan. De premie is veel goedkoper dan dat je zou moeten betalen als je een keer een proces moet ondergaan. 

Het hebben van een rechtsbijstand verzekering zorgt ervoor dat je binnen de gestelde marge alles krijgt waar je recht op hebt qua juridisch advies en begeleiding. Dit is allemaal mogelijk zonder dat je daar veel kosten voor hoeft te maken.

Je verdient de kosten makkelijk terug

De premie die je per maand moet betalen voor een rechtsbijstandverzekering heb je eigenlijk al vrij snel terugverdiend. Vaak betaal je hier honderden euro’s premie voor in een jaar tijd. Maar als er 1 conflict situatie is ontstaan, dan zou het zo kunnen zijn dat je de kosten die je al hebt betaald er dan al na 1 conflict uitgehaald zou kunnen hebben. 

De rechtsbijstand verzekering op maat

Een van de beste voordelen die je kan bedenken voor het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering is dat je je hele pakket aan modules helemaal aan kan passen naar je eigen persoonlijke wensen en behoeftes. 

Geen onverwachte hoge kosten

Als je een rechtsbijstandverzekering hebt, dan kom je niet voor onverwachte kosten te staan. Je bent dan verzekerd van het feit dat de juridische kosten in ieder geval voor het grootste deel worden betaald. Of jij ook nog iets moet betalen hangt er helemaal vanaf of jij een verzekering hebt afgesloten met een eigen risico of niet. 

Dekking voor het hele gezin

Een laatste voordeel is dat de verzekering niet persoonsgebonden is, maar ieder lid van het gezin is dan meteen automatisch meeverzekerd op de polis van de rechtsbijstandverzekering. 

Waar je wel rekening mee moet houden bij hulp vanuit een rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering biedt andere hulp dan wat een advocaat doet. Je mag ook vaak geen eigen advocaat uitzoeken, je krijgt een advocaat toegewezen die samenwerkt met je verzekeringsmaatschappij. 

Het kan ook zijn dat je niet meteen geholpen kan worden. Dit heeft er dan alles mee te maken dat een juridisch adviseur van de gemeente nogal een behoorlijk aantal dossiers te behandelen heeft. Hierdoor zal je geduldig op je beurt moeten wachten tot je eindelijk aan de beurt bent om jouw juridische conflict op te laten lossen met behulp dan de juridisch adviseur.