Alles over de inboedelverzekering

Verzekeringen zijn erg belangrijk. Er zijn verschillende soorten verzekeringen. Een hele belangrijke verzekering waar je niet zonder kunt als je zelfstandig woont is de inboedelverzekering. En toch zijn er nog genoeg mensen die niet voor de inboedel verzekerd zijn. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje en dan is het toch wel fijn als je bepaalde schade vergoedt kunt krijgen. Een bescheiden inboedel vertegenwoordigt namelijk toch vaak al een flinke financiële waarde. Verstandig dus om ervoor te zorgen dat je goed verzekerd bent. Voordat je een verzekering gaat afsluiten is het wel verstandig om je een beetje te verdiepen in de inboedelverzekering.

Wat is een inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering is een verzekering die je optioneel kunt afsluiten om jouw inboedel te verzeker. Wat valt er dan precies onder de inboedel? Denk aan je meubels, bankstel. Maar ook je televisie, overige elektronische apparatuur en zelfs kleding en sieraden vallen onder de inboedelverzekering. 

Zoals je nu al een beetje een inschatting kunt maken als je dit rijtje zo leest is een inboedelverzekering zeer verstandig om af te sluiten. Je inboedel is over het algemeen behoorlijk veel geld waard en als daar iets mee gebeurt dan is het ook wel fijn dat je er zeker van kunt zijn dat je schade gewoon vergoed wordt. 

Een inboedelverzekering is over het algemeen niet erg duur in de maandelijkse lasten maar het kan je veel ellende besparen als je een goede verzekering hebt afgesloten. Dit is erg belangrijk om te voorkomen dat je dus schade krijgt aan je inboedel die je niet vergoedt krijgt achteraf. Dat zou namelijk heel erg zonde zijn.

Een inboedelverzekering afsluiten

Wanneer je op jezelf woont of gaat wonen dan is het verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten. Er zijn veel aanbieders van inboedelverzekeringen dus het is heel erg persoonlijk welke verzekeraar het beste bij je past. Vaak kun je ook een inboedelverzekering afsluiten in combinatie met een pakket. 

Denk bijvoorbeeld aan een combinatie met een WA-verzekering of overlijdensverzekering. Over het algemeen is het wel veel voordeliger om een pakket af te sluiten. In dat geval krijg je vaak een pakketkorting en op jaarbasis kan dit behoorlijk aantikken. Verzekeringen vergelijken is dus altijd wel erg verstandig. Zo kun je op maandelijkse basis veel kosten besparen.

De voordelen van een inboedelverzekering

Een inboedelverzekering afsluiten biedt meerdere voordelen. Een groot voordeel van een inboedelverzekering is dat je weet dat als er iets gebeurt met je inboedel dat je de waarde van de inboedel terugkrijgt. En per schadegeval kan dit al snel tot in de honderden zo niet, duizenden euro’s oplopen. 

Het is ook goed om je te beseffen dat als je een schade oploopt dat je dan vaak met een schadegeval al je maandelijkse premies er alweer uit hebt. Misschien maak je nooit schade, ja dan ben je dat geld kwijt maar de andere kant is dat risico te verwaarlozen want de realiteit is dat een schade zo gemaakt is. Het is dus altijd voordeliger om een inboedelverzekering af te sluiten.

De nadelen van een inboedelverzekering

Zijn er dan ook nadelen aan het afsluiten van een inboedelverzekering? Het enige wat als een nadeel ervaren kan worden is het feit dat je natuurlijk een maandelijkse last erbij krijgt. In deze tijd waarin de maandelijkse lasten al heel erg hoog zijn kan het heel erg vervelend zijn dat je een maandelijkse last erbij krijgt. 

Ondanks dat je een maandelijkse last erbij krijgt is het dus wel belangrijk dat je voor jezelf duidelijk en helder krijgt wat de meerwaarde is van een inboedelverzekering en waarom het handig is om toch een inboedelverzekering af te sluiten. Ook is het altijd verstandig om goed prijzen te vergelijken want zo kun je de maandelijkse lasten toch een beetje drukken.

De waarde van je inboedel bepalen

Wanneer je een inboedelverzekering gaat afsluiten is het belangrijk om wel voor de juiste waarde verzekerd te zijn. Als je onderverzekerd bent dan loop je het risico dat je niet een volledige dekking krijgt en dus alsnog achterblijft met een flinke schadepost. De waarde van je inboedel inschatten is dus heel erg belangrijk. 

Je kunt op een aantal manieren de waarde van je inboedel bepalen. Je kunt dit doen door ouderwets in een schriftje op te schrijven voor welk bedrag je al je inboedel hebt aangeschaft, alleen de realiteit is dat dit een flinke klus is. Daar ben je snel flink wat uurtjes aan kwijt, plus heb je vaak niet van alles de bonnen meer bewaard. 

Gelukkig bestaan er online ook modules via de verzekeraars waarmee je heel handig kunt uitrekenen hoeveel je inboedel waard is. Een verzekeraar zal namelijk altijd kijken naar de nieuwwaarde van jouw inboedel en bij een eventuele schademelding zal je de dagwaarde uitgekeerd krijgen.

Check de actuele waarde van je inboedel

Als je jaren geleden een inboedelverzekering hebt afgesloten dan is het natuurlijk vaak zo dat je met de loop van de tijd nieuwe inboedel erbij hebt gekregen. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe televisie, een ander bankstel of wat dan ook maar nieuw in je woning erbij is gekomen. Dat kan ertoe leiden dat de waarde waarvoor je inboedel verzekerd is niet meer actueel is. 

Het is dan ook heel erg belangrijk om regelmatig te kijken of de verzekerde waarde wel overeenkomt met de werkelijke waarde van je inboedel. Over het algemeen is het echter wel zo dat de verzekeraar jaarlijks een verhoging doet van de premie omdat de verzekeraar er al rekening mee houdt dat er mogelijk inboedel bij is gekomen.

Maar desondanks is het dus wel verstandig om dit zelf ook regelmatig te controleren. Zo voorkom je dat je aan het einde van de rit niet goed verzekerd blijkt te zijn als je schade maakt. Want dat moet je natuurlijk niet willen. Goed verzekerd zijn is enorm belangrijk en voorkomt dat je met een schadepost blijft zitten.

Een inboedelverzekering is dus altijd verstandig om af te sluiten, het is misschien een maandelijkse vaste last maar de kosten wegen niet op tegen de baten als je schade krijgt.