Hoe ontstaat een verzekering

In Nederland zijn een aantal verzekeringen die in bepaalde situaties verplicht zijn om af te sluiten, en anderen erg handig. Sommige services en problemen in ons leven kunnen flink veel geld kosten. Denk bijvoorbeeld aan een bezoekje naar het ziekenhuis. In deze situatie kan je niet voorspellen dat je naar het ziekenhuis moet gaan en kunnen de kosten heel erg oplopen. De verzekering dekt (voor een groot deel) de kosten die je moet betalen, waardoor je in deze situaties financieel je geen tot amper geen zorgen hoeft te maken. Verzekeringen zijn er namelijk niet voor niks. 

Hoe verzekeringen zijn ontstaan

Verzekeringen zijn erg in de geschiedenis. Hoewel ze toen in een andere vorm ontstonden, werkten de verzekeringen bijna precies hetzelfde. In 1754 voor christus zou de eerste beschreven verzekering omschreven zijn. Deze verzekeringen dekken de kosten die handelaren zouden maken als ze onderweg beroofd waren. De vergoeding kwam van de lokale heersers. Vanaf toen hebben de verschillende verzekeringen zich al zo ontwikkeld en gespecificeerd dat er nu heel veel verschillende verzekeringen zijn voor verschillende situaties om de financiële situatie van bepaalde mensen te beschermen. Dit is natuurlijk ideaal als je niet erg veel geld achter de hand hebt. 

In de tijd van de zeevaarders werden verzekeringen ook erg belangrijk. Dit kwam omdat de handelsschepen vaak maanden onderweg waren, en dat er tijdens deze tocht veel verschillende dingen kunnen gebeuren. Daarom vonden handelaren het belangrijk dat hun vracht was verzekerd, om ervoor te zorgen dat ze de winst niet misliepen. 

Het afsluiten van een verzekering werd pas echt serieus genomen toen in London, 1666, een grote brand uitbrak waar wel 70.000 tot 80.000 huizen werden verwoest. De bevolking werd het ineens duidelijk dat de verzekeringen het zeker wel waard zijn, omdat een ongeluk in een klein hoekje zit en het niet te voorkomen is dat een ongeluk gebeurd. Door een verzekering af te sluiten zorgden ze ervoor dat zelfs hun inboedel beschermd was tegen ongelukken en dat ze hun geld terugkregen. De eerste pogingen tot dit systeem opstellen mislukten, maar later lukte het toch in 1681 om een succesvolle verzekering op te stellen in London, met direct al 5000 verzekerden. 

In deze tijden waren verzekeringen nog vaak georganiseerd door particuliere instellingen, maar tegenwoordig bemoeit de overheid zich steeds meer met de verzekering. Een groot voordeel hiervan is bijvoorbeeld de zorgverzekering, die verplicht is gemaakt en de basisverzekering die ieder jaar door de overheid wordt opgesteld. Op deze manier weet de overheid zeker dat de basiszorg betaalbaar is voor iedere inwoner in het land. Zo zijn er nog veel meer verschillende manieren waarop de verzekering is toegepast in onze moderne samenleving. Het afsluiten van een verzekering wordt vaak zeker aangeraden. 

Verzekeringen ontstaan dus als er een bepaald risico aanwezig is dat mensen hun geld kunnen verliezen, en de verzekering is gemaakt om in deze situaties de slachtoffers financieel te ondersteunen. Er zijn tegenwoordig veel meer verschillende verzekeringen, verplicht of niet. Ze zijn amper weg te denken uit de moderne Nederlandse samenleving. 

Waarom verzekeringen zo handig zijn

In sommige situaties kan je erg veel geld moeten betalen voor een service die je gebruikt of een situatie die je overkomt. Denk bijvoorbeeld aan een onverwacht bezoek aan het ziekenhuis, zoals eerder vernoemd. Een ritje in de ambulance kunnen al snel rond de 700 euro liggen, en een opname in het ziekenhuis kan al rond de 700 euro per dag gaan kosten. Ook moet je nog de kosten voor de operatie en andere vormen van zorg uit je eigen zak halen. Dit is erg veel geld om in een keer te betalen, en bepaalde bevolkingsgroepen kunnen zich dit niet veroorloven. 

Een andere situatie is dat je in een auto-ongeluk komt, waarvan jij de dader bent omdat je per ongeluk niet het rode licht zag midden in de nacht. Vanwege de Nederlandse wet ben jij aansprakelijk voor het ongeluk dat heeft plaatsgevonden.  Als je wordt aangeklaagd door het slachtoffer moet je vaak een schadevergoeding betalen, die vaak op kan lopen tot torenhoge bedragen. De verzekering zorgt er in deze situaties voor dat je deze bedragen niet (volledig) hoeft te betalen, tegenover een bepaalde premie per maand. 

Het voordeel van de verzekeringen is dat deze betaald worden door middel van een premie. Dit betekent dat er maandelijks een bedrag van je rekening wordt afgeschreven. Wanneer je de verzekering nodig hebt dekt deze bijna al je kosten waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over je financiële situatie terwijl je nog aan het herstellen bent. Er zijn heel veel verschillende verzekeringen in Nederland die je af kan sluiten, en welke verzekeringen het beste kunnen worden afgesloten zijn afhankelijk van je situatie. Echter zijn er wel een bepaald aantal verzekeringen die verplicht zijn in Nederland onder bepaalde situaties, of simpel verplicht voor elke inwoner van het land. 

Verplichte verzekeringen in Nederland

Een zorgverzekering is dus verplicht gemaakt door de overheid. Er zijn echter ook nog andere verzekeringen die verplicht zijn. Zo is bijvoorbeeld een WA-verzekering verplicht om af te sluiten als je een motorvoertuig op je naam hebt. In dit geval wordt de schade die je bij een ander maakt namelijk verzekerd. 

Ook is bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering afsluiten verplicht bij sommige hypotheekverstrekkers. Wettelijk is deze verzekering dus niet verplicht, maar de verstrekker van je hypotheek kan het wel verplichten. Bij vroegtijdig overlijden is de verstrekker namelijk verzekerd dat de hypotheek wordt afgelost. 

Zo zijn er nog een hoop andere verzekeringen die erg handig zijn in Nederland. Een verzekering zoals een aansprakelijkheidsverzekering is bijvoorbeeld erg verstandig af te sluiten, omdat je hiermee ook verzekerd bent voor andere vormen van schade die je bij andere afsluit. Ook kan een inboedelverzekering erg handig zijn als je je eigen huis hebt. In dit geval wordt namelijk je hele inboedel verzekerd wanneer er een brand uitbreekt of je bijvoorbeeld bent beroofd. Zo zijn er nog veel meer verschillende verzekeringen die erg handig kunnen zijn in bepaalde situaties, vooral als je er vaak gebruik van maakt. Het kan je erg veel geld besparen om deze verzekeringen af te sluiten!