Welke verzekeringen zijn er voor je bedrijf onmisbaar?

Als bedrijf kan je kiezen uit een hoop verschillende verzekeringen. Ondernemen is namelijk erg mooi, maar er zijn een hoop risico’s verbonden aan het hebben van je eigen onderneming. Wanneer er iets misgaat kan dit erg grote financiële gevolgen hebben op je bedrijf. Een verzekering vangt je financieel op tegenover een vast maandelijks bedrag dat je betaalt. Maak je niet meer druk over de gevolgen van een ongeluk binnen je bedrijf en sluit een verzekering af die het bedrijf, jouw en je werknemers beschermd wanneer een calamiteit plaatsvindt.

De verschillende verzekeringen die je als bedrijf af kan sluiten

Er zijn dus een aantal verschillende verzekeringen die je af kan sluiten als bedrijf. Deze verzekeringen kunnen voorkomen dat je bedrijf of onderneming in gevaar komt bij een bepaalde situatie. Omdat er aardig veel situaties zijn waarbij iets fout kan gaan zijn er ook een hoop verschillende verzekeringen. Hier heb je een lijst van verzekeringen die onmisbaar zijn voor je bedrijf.  

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

De meeste bedrijven hebben deze verzekering. Deze verzekering is onmisbaar omdat het je bedrijf beschermt tegen de schade die jij, een werknemer of een product van jouw bedrijf aanricht bij een klant of opdrachtgever. Denk hierbij aan schade zowel fysiek als materiaal en de financiële gevolgen die hierbij komen kijken. Wanneer een klant bijvoorbeeld uitglijdt in je kantoor of er iets valt op zijn tenen wordt de schade gedekt door deze verzekering. 

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Tijdens het werk in een bepaald beroep zijn er een hoop fouten die plaats kunnen vinden die bij het beroep passen. Bij het aanleggen van waterleidingen en systemen kan het bijvoorbeeld een keer voorkomen dat de leiding lek gaat en er water over de vloer heen gaat. Met deze verzekering word je verzekerd voor de schade die het bedrijf oploopt. Er zit dus een duidelijk verschil tussen het bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en beroepsaansprakelijkheid verzekering. Beroepsrisico’s verschillen natuurlijk per elke branche. 

Bestuurdersaansprakelijkheid (D&O)

Bestuurders, toezichthouders en commissarissen worden vaak persoonlijk verantwoordelijk gesteld voor de beslissingen die ze maken. Wanneer ze zorgen voor een groot probleem dat een grote impact heeft op het inkomen van het bedrijf kan dit een flinke aanslag op hun privévermogen worden. Met deze verzekering ben je volledig beschermd tegen deze fouten en worden de financiële gevolgen van een slechte keuze gedekt door de verzekering. Ook hier tegenover betaal je natuurlijk een vaste premie per maand of per jaar. 

Cyberverzekering

Tegenwoordig vindt cybercrime steeds vaker plaats. Steeds meer bedrijven worden slachtoffer van ransomware, hacks, systeeminbraken, virussen en DDos. Wanneer je gegevens op straat komen te liggen door deze inbreuken of door menselijke fouten die je bedrijf werkt kan dit grote gevolgen hebben voor je bedrijf. Bij het afsluiten van deze verzekering helpt de verzekeringsmaatschappij zo veel mogelijk met het herstellen van de schade wanneer deze situatie plaatsvindt.

Verzekering voor pand en inventaris

Als bedrijf ben je natuurlijk erg afhankelijk van je inventaris en je bedrijfspand. Hiervoor kan je ook een verzekering afsluiten. In het geval van een natuurramp zoals een storm kan er veel schade aan je bedrijf oplopen. Ook bij brand of bij inbraak kan je grote financiële verliezen maken als bedrijf. Een inventarisverzekering beschermt jou tegen deze situaties. Let echter wel goed op: deze verzekeringen kunnen erg verschillen. 

Rechtsbijstandverzekering

Als bedrijf kan je niet altijd gelijk krijgen. Wanneer je in een conflict komt met een personeelslid, een leverancies of een opdrachtgever kan het soms voorkomen dat er een advocaat bij moet komen kijken. Deze geeft juridisch advies om zo veel mogelijk problemen te voorkomen. De meeste conflicten bij bedrijven gaan over openstaande rekeningen. Als je hier elke keer een advocaat moet voor inschakelen kan dit aardig wat geld kosten. Een rechtsbijstandverzekering dekt de kosten van een advocaat wanneer dit nodig is. Let op: incassobijstand is niet altijd opgenomen in de rechtsbijstand. Let hier dus goed op bij het afsluiten van je verzekering. 

Vervoer en transport

Als bedrijf heb je vaak een soort voertuig. Zo kan je een auto hebben van de zaak, een bestelauto of een vrachtauto of een heftruck. Deze voertuigen wil je natuurlijk ook verzekeren. Wanneer er een ongeluk gebeurt hoef je niet erg veel geld te betalen voor een nieuw voertuig. De goederen die je vervoert kan je ook verzekeren met een goederenverzekering. 

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Ook deze verzekering is erg belangrijk. Wordt een ondernemer ziek, dan wordt hij niet doorbetaald. De kosten die hij moet betalen gaan echter wel door. Wanneer je deze verzekering afsluit word je beschermd tegen de financiële gevolgen wanneer je niet meer geschikt bent voor werk. Zo word je toch doorbetaald wanneer je ziek bent voor een lange periode of juist helemaal niet kan werken. Voor ondernemers is deze verzekering erg belangrijk. Per 2024 gaat deze verzekering verplicht worden voor zzp’ers. 

Zorgverzekering

Natuurlijk heeft iedere inwoner in Nederland een ziektekostenverzekering. Als ondernemer moet je ook een zorgverzekering hebben. Als je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent betaal je de bijdrage Zorgverzekeringswet over de winst uit je onderneming. 

De juiste verzekeringen afsluiten is belangrijk

Wanneer je als ondernemer gaat beginnen is het belangrijk dat je een aantal verzekeringen afsluit. Deze verzekeringen beschermen jou en je bedrijf tegen de financiële gevolgen van bepaalde situaties. Als bedrijf bezit je natuurlijk een hoop verschillende dingen, zoals bijvoorbeeld voertuigen, een bedrijfspand, een inventaris en een hoop medewerkers. Voor elke situatie wil je natuurlijk beschermd zijn tegen kosten wanneer er iets gebeurd. Gaat er bijvoorbeeld een auto kapot of breekt er een brand uit bij je bedrijfspand kan dit erg veel geld gaan kosten. 

Als ondernemer kan je de verzekeringen die in dit artikel genoemd zijn niet missen. Er zijn een hoop verschillende verzekeraars die deze verzekeringen aanbieden. Sommige verzekeraars bieden een korting voor startende ondernemers, zodat je niet te veel geld kwijt bent voor een premie. Neem hiervoor contact op met de verzekeraar. Ook is het mogelijk om alle verzekeringen te combineren tot een pakket wat voor korting op je premie kan zorgen.

Ondernemen gaat gepaard met risico’s. Sluit de nodige bedrijfsverzekeringen af om je bedrijf te beschermen tegen problemen met grote financiële gevolgen.