10 redenen waarom je een wa-verzekering af zou sluiten voor je auto

Het is wettelijk verplicht om een WA-verzekering af te sluiten wanneer je in bezit bent van een motorvoertuig zoals een motor, brommer of auto. De WA-verzekering is heel belangrijk omdat het de schade vergoedt die jij maakt bij een ander. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje en op het verkeerde moment kan je per ongeluk iemand anders eigendom beschadigen. Jij bent verantwoordelijk voor de beschadiging en daarom ook voor de kosten van de reparatie. Een WA-verzekering betaalt deze kosten voor jou in tegenstelling tot een vaste premie per vast betalingstermijn. 

Het is verplicht

Een WA-verzekering afsluiten is verplicht. Zonder deze verzekering mag je niet de weg op met je voertuig en loop je ook een erg hoog risico op een hoge boete van het RDW. Ga je toch rijden en veroorzaak je schade? Dan verhaalt de verzekeraar de schade aan jou. Het is dus erg verstandig om deze verzekering af te sluiten. Het zorgt ervoor dat je voorkomt dat je erg hoge bedragen hoeft te betalen uit je eigen zak. 

Zonder verzekering rijden is een groot risico

Naast de boete die je riskeert bij het rijden zonder een verzekering zijn er dus een hoop andere risico’s die je loopt. Wanneer je bijvoorbeeld op vakantie gaat of naar werk rijdt kan het zomaar gebeuren dat je auto wegglijdt op de weg of dat je per ongeluk tegen een paaltje aanrijdt tijdens het inparkeren. Jij bent verantwoordelijk voor deze schade.

Een ongeluk zonder WA-verzekering is erg duur

Een paaltje is misschien niet duur, maar wanneer je een ander motorvoertuig beschadigt kan je erg veel geld kwijt zijn, vooral als het een erg dure auto is. In de meeste gevallen vergoedt de WA-verzekering (een groot deel van) deze kosten, afhankelijk van het type verzekering dat je afsluit

Het is niet erg duur

Een aansprakelijkheidsverzekering kost niet heel veel geld. Er zijn een aantal factoren die een invloed hebben op de hoogte van de premie. Nieuwe rijders zijn vaak iets meer geld kwijt omdat ze een hoger risico hebben op fouten maken in het verkeer. Ook is je woonplaats en het aantal gereden kilometers per jaar belangrijk. 

Schadevrije jaren opbouwen

Voor elk jaar dat je geen schade claimt bij je verzekering bouw je een schadevrij jaar op. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger de korting is die je kan krijgen van de verzekeraar op je premie. Als je dus erg veilig rijdt en bijna nooit in een ongeluk komt, wordt je premie op maandelijkse of jaarlijkse basis dus goedkoper. 

Extra pakketten kiezen

Het is verplicht om de basis WA-verzekering af te sluiten. Bij de basisverzekering wordt alleen de schade die je bij anderen maakt gedekt. Het is echter ook mogelijk om deze verzekering af te sluiten met een extra pakket, waardoor je ook verzekerd bent in andere situaties waar je motorvoertuig wordt beschadigd of als er iets anders plaatsvindt. 

Geen eigen risico

Een van de grootste voordelen van een WA-verzekering is nog wel dat er geen eigen risico is. Wanneer je dus per ongeluk tegen een stilstaande auto aanrijdt tijdens het inparkeren of een paaltje raakt hoef je niet een deel van de schade die je hebt gemaakt zelf te vergoeden. Dit wordt compleet betaald door de verzekeraar. Claim je schade bij de verzekeraar? Dan verlies je wel een aantal schadevrije jaren, waardoor de premie omhoog kan gaan. Ongeacht van de grootte van de schade verlies je dan 5 schadevrije jaren. 

Allrisk verzekering

Een Allrisk verzekering ofwel een volledig casco is een WA-verzekering waar je auto ook wordt verzekerd tegen alle andere vormen van autoschade die plaats kunnen vinden. Hierdoor worden alle kosten vergoed die worden gemaakt tijdens een ongeluk. Dit is de ideale verzekering voor mensen die erg afhankelijk zijn van hun auto en misschien niet erg veel geld achter de hand hebben voor reparaties. 

Je kan zelf de premie bepalen

Afhankelijk van de verzekeraar, hoe uitgebreid het pakket is en welke extra opties je allemaal wilt hebben, kan je zelf bepalen hoeveel premie je per maand kwijt bent. Als je het een beetje krap hebt of erg zelfverzekerd bent over je rijkunsten, dan kan je bijvoorbeeld gaan voor een goedkopere premie. Mensen die erg veel waarde hechten aan hun auto en deze elke dag nodig hebben zijn misschien beter af met een uitgebreider pakket tegenover iets meer geld. 

Een WA-verzekering is gewoon erg handig!

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Er zijn altijd situaties die voor kunnen komen waarbij je autoschade kan oplopen of schade kan aanrichten bij een ander. In deze situatie ben jij verantwoordelijk voor de financiële gevolgen van de andere partij, zoals bijvoorbeeld de kosten van de reparatie. De verzekering dekt deze kosten voor jou tegenover de maandelijkse premie. Zo hoef je je niet zorgen te maken over de hoge kosten die kunnen komen kijken bij het ongeluk. 

Sluit een WA-verzekering af voor jou en voor anderen

Sinds 1963 is het in Nederland wettelijk verplicht geworden om dit type verzekering af te sluiten als je bezit over een motorvoertuig. Dit is een bewuste keuze geweest. Wanneer je schade aanricht aan andermans voertuig ben je dus verantwoordelijk voor de kosten. Echter niet iedereen is bereid om deze kosten te betalen en dit kan zorgen voor erg veel financiële problemen voor de persoon die het geld moet betalen. Een verzekering beschermt zowel de verzekerde als de persoon die schade heeft geleden. 

Er zijn een hoop verschillende verzekeraars die een WA-verzekering aanbieden. De concurrentie onder de verzekeraars zorgt ervoor dat de premie laag wordt gehouden en de service zo goed mogelijk blijft. Daarnaast krijg je als klant ook de mogelijkheid om te gaan voor een verzekering of verzekeraar die goed past bij de wensen die jij hebt. Op de websites van deze verzekeraars kan je al snel uitrekenen hoeveel geld het kost om de gewenste verzekering af te sluiten. Daarnaast zijn er ook genoeg websites waar je verschillende verzekeringen met elkaar kan vergelijken om de goedkoopste premie te vinden.