Je auto WA of allrisk verzekeren

Wanneer je een motorvoertuig op je naam hebt staan zoals een motor, een brommer of een auto is het verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten voor je voertuig. Deze wettelijke aansprakelijkheidsverzekering is de minst uitgebreide verzekering en heeft daarom vaak ook de goedkoopste premie. De WA-verzekering heeft echter een gehele andere dekking dan de allriskverzekering. Vaak kiezen mensen hun dekking afhankelijk van de dagwaarde van de auto. Een duurdere auto waar je niet zonder kan heeft natuurlijk een grotere waarde dan een auto die constant stilstaat en een keer per week misschien wordt gebruikt. 

Wat is een WA-verzekering?

Een WA-verzekering, ofwel een Wettelijke Aansprakelijkheid verzekering zorgt ervoor dat je gedekt wordt voor de schade die je met jou auto of voertuig bij anderen veroorzaakt. Dit is de minimale verplichte verzekering in Nederland. Een ongelukje in het verkeer zit in een klein hoekje. Het is altijd mogelijk om tijdens het inparkeren toch per ongeluk tegen een paaltje aan te rijden of een kras te veroorzaken op de auto van iemand anders. Deze verzekering zorgt ervoor dat je geen geld hoeft te betalen voor de schade bij de andere auto tegenover een maandelijkse premie. 

Een WA-verzekering dekt dus de kosten van de schade die jij maakt met je motorvoertuig. Dit kan bij andere auto’s zijn, maar ook bij personen, objecten en goederen. Vaak wordt de schade ook vergoed wanneer iemand anders in je auto gaat rijden. Daarnaast zijn aanhangers altijd automatisch meeverzekerd zolang de aanhanger aan het voertuig is gekoppeld. Eigen schade bij je eigen aanhanger wordt niet gedekt. Dit geld ook voor het voertuig zelf. De WA-verzekering dekt alleen de schade die jij hebt veroorzaakt bij een ander en dus niet de schade van je eigen auto. 

Een Allrisk verzekering

Een Allrisk verzekering is een WA-verzekering met een extra dekking. Een WA-verzekering is verplicht voor elke eigenaar van een motorvoertuig, maar een Allrisk verzekering dus niet. Vaak kiezen mensen een Allrisk verzekering wanneer ze heel erg afhankelijk zijn van hun auto of een duur voertuig hebben. De Allrisk verzekering dekt namelijk niet alleen de schade die jij aanbrengt bij andere voertuigen, maar ook de schade bij je eigen auto. De premie is vaak wel een stuk hoger, maar wanneer je een erg belangrijk voertuig wilt gaan verzekeren is dit vaak de beste optie. Zo zit je nooit zonder auto en word je bij schade altijd zo snel mogelijk geholpen. 

Bij een Allrisk verzekering ben je dus verzekerd voor schade aan anderen, maar ook schade aan eigen auto dat wordt veroorzaakt door diefstal of inbraak, ruitschade, stormschade, brandschade, vandalisme en zelfs schade door eigen toedoen. Je wordt echter niet verzekerd voor de voorwerpen die uit je auto zijn gestolen in het geval van inbraak. Dit valt namelijk onder de inboedelverzekering. Een Allrisk autoverzekering is dus de meest veilige beslissing die je kan maken, maar kost natuurlijk wel een stuk extra per maand. Wat de beste verzekering voor jou is kan afhankelijk zijn van je situatie. 

Hoe kies je de beste autoverzekering

Weet je niet of je moet kiezen tussen een WA-verzekering, een beperkt casco of Allrisk? Dan zijn er vaak een aantal factoren die belangrijk zijn. De meeste mensen kiezen voor een WA-verzekering wanneer ze een auto hebben die ouder is dan 8 jaar waar ze niet volledig afhankelijk van zijn. Heeft de auto geen hoge dagwaarde of heb je nog niet veel schadevrije jaren? Ook dit zijn goede redenen om een WA-verzekering te kiezen over een Allrisk. Met deze verzekering heb je ook de laagste premie en ben je zo goedkoop mogelijk uit. 

Wanneer mensen een vrij nieuwe auto hebben gekocht die jonger is dan 8 jaar en volledig afhankelijk zijn van hun nieuwe voertuig is het beter om voor een Allrisk verzekering te gaan. Ook wanneer je veel schadevrije jaren hebt opgebouwd en je auto een hoge dagwaarde heeft is dit de beste optie. Het beschadigen van je eigen auto is natuurlijk erg nadelig en de reparaties kunnen erg veel geld en tijd kosten. In de tussentijd moet je vervangend vervoer zoeken en veel geld neerleggen voor de reparaties. Heb je een dure auto, dan kunnen deze prijzen flink oplopen. 

Naast de WA-verzekering, het beperkt casco en het volledig casco zijn er ook nog een hoop aanvullende pakketten waar je voor kan kiezen voor het afsluiten van je autoverzekering. Deze pakketten zorgen ervoor dat je in elke situatie gedekt kan worden. Natuurlijk kosten deze pakketten wel een extra bedrag per maand. 

Aanvullende pakketten kiezen

Ben je van plan om een autoverzekering af te sluiten, dan kan je kiezen uit een van de volgende aanvullende pakketten. Denk bijvoorbeeld een SVI. Deze verzekering verzekert de schade die jij of de mensen die bij jou in de auto zitten oplopen bij een ongeval. Dit kan gaan om letselschade maar ook om materiele schade en zelfs medische kosten. 

Een ongevallenverzekering keert een vast bedrag uit wanneer iemand overlijdt in het geval van een ongeluk. Dit bedrag wordt altijd uitgekeerd en is niet afhankelijk van wie er schuldig is in deze situatie. 

Pechhulp is altijd erg handig. Wanneer je lange afstanden moet rijden op dagelijkse basis kan het wel eens voorkomen dat je pech krijgt onderweg. Denk hierbij aan een accu die leeg is gelopen of een band die lek is. Pechhulp verzekert de kosten die worden gemaakt bij hulp ter plekke of bij het slepen van de auto naar een garage. 

Een no-claim beschermer kan heel handig zijn. Normaal verlies je schadevrije jaren wanneer je schade claimt bij de verzekeraar, waardoor de premie omhooggaat. De no-claimbeschermer zorgt ervoor dat je schadevrije jaren worden behouden en je premie gelijk blijft. Dit is natuurlijk erg handig, maar hier betaal je ook weer extra premie over. Het samenstellen van de beste verzekering is daarom voor iedereen anders. Het is een kwestie van kijken naar wat wel werkt voor jou en wat niet en natuurlijk het budget dat je per maand uit wil geven aan de premie.