Alles wat je moet weten over verzekeringen

Zoals we allemaal wel weten, dienen we tegenwoordig voor bijna alles verzekerd te zijn. Toch zijn er veel dingen die we niet weten, wanneer we naar onze verzekeringspakketten kijken. Het komt namelijk vaak voor dat men onder of juist over verzekerd is. Beide zijn niet echt bepaald handig, waardoor het tijd wordt je iets meer te verdiepen in de verzekeringen. Wat weten we over de verzekeringen en kan jij misschien nog iets veranderen aan de pakketten die je hebt? Sommige verzekeringen zijn best prijzig, waardoor een vergelijking van verzekeringen soms ook leuke voordelen kan opleveren. Welke verzekeringen zijn nu echt belangrijk en wat zou je misschien wel kunnen laten vallen?

Verzekeringen afsluiten

Het is vandaag de dag mogelijk allerlei verzekeringen af te sluiten op diverse manieren, maar kies nooit zomaar iets. Het is namelijk belangrijk verzekeringen af te sluiten, waar je ook daadwerkelijk iets aan hebt. Je kunt hierbij denken aan een reisverzekering bijvoorbeeld. Je kunt deze afsluiten als je geregeld op vakantie gaat, maar als je eens in de vijf jaar op vakantie gaat is dit een stuk minder belangrijk. Zo zijn er nog wel een aantal verzekeringen waar je veel voordeel van kunt hebben, maar het is wel handig als deze aansluit bij jouw behoeften. Het afsluiten van een verzekering kun je online doen, maar je zou ook kunnen kiezen voor een verzekeringsadviseur. De verzekeringsadviseur kijkt samen met jou naar lopende verzekeringen, maar kijkt ook of de verzekeringen passend zijn.

Korting op verzekeringen

Alles is tegenwoordig best een beetje duur, maar wist je dat je meestal wel een korting kunt krijgen op je verzekeringen? Dit is meestal aan de orde, wanneer je verschillende verzekeringen afsluit. Men noemt dit dan een pakketkorting, waardoor het je wel enkele euro’s per maand kan schelen. Een verzekeringsadviseur kan je dit precies uitleggen en weet ook precies hoe dit eruit zal zien. Natuurlijk kun je online ook vergelijken en op basis van de hoogste korting afsluiten, maar waarschijnlijk krijg je dan niet alle verzekeringen op 1 plek. Dit laatste kan vervelend zijn, want stel nu dat je aanspraak dient te maken op een verzekering en je weet eigenlijk niet meer waar deze loopt. Via een tussenpersoon hoef jij slechts een telefoontje te plegen en je weet direct waar je aan toe bent.

Welke verzekeringen ben je nodig?

Om te beginnen is een zorgverzekering verplicht in Nederland, maar als je een auto hebt dan dien je een autoverzekering af te sluiten. Wij zijn eigenlijk allemaal WA verzekerd, om zo bepaalde zaken te kunnen dekken. Wist je dat veel van ons ook een inboedelverzekering hebben, deze is handig en geeft je een schadedekking als er zich bijvoorbeeld een brand voordoet in je huis of je te maken krijgt met wateroverlast. Beschik je over een eigen huis, dan ben je ook verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Let wel goed op, want sommige verzekeringen kennen een eigen risico. Afhankelijk van de verzekering kan dit bedrag nogal uiteenlopen.

Eigen risico

We weten allemaal dat we te maken hebben met een eigen risico op de zorgverzekering, maar hoe zit dat eigenlijk verder? Het standaard eigen risico is bepaald door de overheid, maar je hebt de mogelijkheid het eigen risico hoger te zetten tot een bedrag van ruim achthonderd euro. Heeft dit dan een voordeel? Het antwoord hierop is vrij simpel, want dit zorgt namelijk voor een korting op je maandelijkse premie. Pas goed op, want als je gezondheidsproblemen hebt is dit misschien niet zo handig. Op de autoverzekering kun je ook een eigen risico hebben, deze zit iets anders in elkaar. Iedere verzekeraar heeft deze namelijk vastgelegd, hoewel het soms mogelijk is om geen eigen risico te hebben. Als je geen eigen risico op de autoverzekering hebt, dan betaal je maandelijks iets meer op je premie.

Wist je dat?

Naast persoonlijke verzekeringen op je huis, auto, boot of caravan kun je tegenwoordig ook een verzekering afsluiten voor je huisdieren. Vraag je altijd van tevoren af of dit noodzakelijk is en let goed op de leeftijd van je huisdier. Als je een jonge pup hebt bijvoorbeeld, dan kan dit handig zijn. Heb je een poes op leeftijd, dan wordt het vrij lastig een verzekering af te sluiten.  Dit heeft puur te maken met de leeftijd en het risico dat een verzekeraar daarin ziet. Een huisdierverzekering biedt verschillende pakketten die in prijs nogal uiteenlopen. Wist je dat er ook mogelijkheden zijn voor het afsluiten van een verzekering voor je smartphone of je elektrische fiets? Zo ben je meestal gedekt tegen schade, diefstal en andere zaken. Laat je alleen goed voorlichten, voordat je een verzekering afsluit.

Een overlijdensverzekering

We staan er liever niet bij stil, maar het is wel verstandig om een momentje stil te staan bij een overlijdensverzekering. Wanneer je overlijdt wil je natuurlijk het liefste dat alles goed geregeld is, maar dit is niet vanzelfsprekend. Je hebt deze namelijk niet, wanneer je deze niet hebt afgesloten. Dit is ook eigenlijk niet verplicht, maar je wilt toch ook niet dat je naasten of je familie voor vreemde verrassingen komen te staan. Een overlijdensverzekering helpt je nabestaanden bij het regelen van een waardig afscheid, wanneer dit nodig zou zijn. Het is geen leuk onderwerp, maar binnen korte tijd heb je dit geregeld. Een aantal vragen helpt je bij het afsluiten van de juiste verzekering, daarnaast hoeft deze verzekering niet heel duur te zijn. Dit hangt wel een beetje af van je wensen.

Contracten met verzekeraars

Om iedereen te kunnen voorzien heeft het verzekeringskantoor met verschillende maatschappijen contracten afgesloten. Dit maakt dat je altijd op een vertrouwd adres terecht kunt en je altijd kunt worden voorzien van de juiste service bij jou in de buurt. Stel je hebt schade aan je auto, dan is er altijd een schadeherstelbedrijf bij jou in de buurt waar het verzekeringskantoor afspraken mee gemaakt heeft. Zo hoef jij de kosten van de schade niet uit eigen zak te betalen, waardoor jij je geen zorgen hoeft te maken. Het verzekeringskantoor neemt deze zorgen namelijk voor hun rekening.