Is het mogelijk om 2 auto’s te verzekeren op 1 naam?

Ja, het is mogelijk om 2 auto’s te verzekeren op 1 naam. Dit is echter afhankelijk voor de situatie. Een tweede auto hebben heeft een aantal regels waar je rekening mee moet houden. Deze regels bepalen of het mogelijk is om een verzekering af te sluiten voor 2 auto’s op jouw naam. Zo zijn de belangrijkste voorwaarden dat het voertuig van jou of van je partner is. Het gaat er vooral om wie de houder is van het kenteken is en de hoofdbestuurder is. Daarnaast zijn er nog een aantal andere voorwaarden. 

Meerdere auto’s op je naam voor eigen gebruik

Wil je een tweede auto verzekeren voor jezelf of je samenwonende partner kan het een stuk goedkoper worden gedaan met een gezinsregeling. Deze regeling zorgt ervoor dat een tweede motorvoertuig dezelfde korting krijgt als het eerste. Dit betreft dus de no-claimkorting die wordt bepaald door het aantal schadevrije jaren. Dit geldt echter alleen als beide voertuigen verzekerd worden bij dezelfde verzekeraar. 

Misschien ben je ook bekend met de schadevrije jaren. Dit zijn het aantal jaren waarbij je geen schade hebt geclaimd bij de verzekeraar. Bij autoverzekeringen zijn deze jaren erg belangrijk omdat ze de hoogte van de premie van de autoverzekering betalen. Hoe meer schadevrije jaren hoe meer korting je krijgt om de premie van je verzekering. Normaal is het zo dat als je een extra auto aanschaft deze begint op nul schadevrije jaren en daarom geen no-claimkorting krijgt. De gezinsregeling zorgt er echter voor dat je wel no-claim korting kan verkrijgen

Sluit je een autoverzekering af voor je tweede voertuig via een gezinsregeling dan kunnen meerdere auto’s tegelijk gebruiken maken van hetzelfde aantal schadevrije jaren, waardoor je dus een stuk minder geld kwijt kan zijn door de no-claimkorting die dus bepaald wordt door je schadevrije jaren. Daarnaast kunnen er twee verschillende hoofdbestuurders de schadevrije jaren delen. Met een tweede auto kunnen deze schadevrije jaren ook weer verder worden opgebouwd en overdragen worden. 

De gezinsregeling heeft echter ook zijn voor- en nadelen. Een van de grootste voordelen is dat je extra goedkoop een tweede auto kan aanschaffen wat perfect is voor afwisseling of een hobby-auto. Daarnaast geeft het ook een groot voordeel van de eventuele samenwonende partner. Wanneer deze nog geen schadevrije jaren heeft opgebouwd kan de autoverzekering een stuk goedkoper worden afgesloten. 

Er is echter een belangrijk ding waar rekening mee gehouden moet worden bij het afsluiten van een gezinsregeling. Er moet aangegeven worden wie de hoofdbestuurder wordt van de tweede auto. Is dit iemand met negatieve schadevrije jaren en een malusregistratie kan dit sterk in je nadeel werken. Ook is het verstandig om na te kijken of je verzekeraar de gezinsregeling wel aanbiedt omdat deze regeling niet door elk bedrijf wordt aangeboden. 

Een tweede verzekering voor je partner of kind

De gezinsregeling is alleen bedoeld voor de samenwonende partners. Als kind mag je dus bijna nooit meeprofiteren van deze regeling. Sommige verzekeraars bieden deze mogelijkheid wel maar hier zijn een aantal extra regels aan verbonden. Zo moet de bestuurder een minimumleeftijd van 24 jaar hebben, krijgt deze een verhoogd eigen risico, moet het kind nog op hetzelfde adres wonen als de verzekerde en mag de auto maar een bepaald bedrag waard zijn. Het is verstandig om te kijken naar de voorwaarden die gesteld worden door de verzekeraars als je van plan bent om op deze manier je kind te verzekeren. 

Een tweede verzekering van voertuig op andere naam

Als je kind of iemand die je kent een verzekering af wil sluiten op jouw naam is dit niet mogelijk. Als je schade oploopt kan het grote problemen veroorzaken. In het geval van een aanrijding of andere vorm van schade moet het kentekenbewijs worden ingestuurd. Is de auto van iemand anders dan de bestuurder kan er een probleem ontstaan, vooral als er wordt aangetoond dat je vaker in de auto rijdt. Dit betekent namelijk dat je op een frauduleuze wijze een verzekering afgesloten hebt of hebt laten afsluiten. Dit is juridisch verboden. Je moet dus nooit een verzekering afsluiten op jouw naam voor de auto van iemand anders. De boete kan je namelijk erg veel geld gaan kosten. 

Het is ook niet verstandig om dit te doen. Wanneer iemand zijn eigen verzekering heeft afgesloten bouwt hij schadevrije jaren op. Staat je auto op de naam van iemand anders, draag je alleen maar bij aan de schadevrije jaren van deze persoon. Op een gegeven moment gaat er toch een moment komen dat je een verzekering voor jezelf moet afsluiten en op dit moment heb je geen schadevrije jaren meer en betaal je alsnog de hoofdprijs voor je autoverzekering. 

2 auto’s verzekeren op een naam is dus mogelijk!

Afhankelijk van de verzekeraar is het dus mogelijk om een verzekering af te sluiten voor meerdere auto’s op je eigen naam. Door gebruik te maken van de gezinsregeling kan je de schadevrije jaren delen met je partner. De gezinsregeling wordt echter niet door elke verzekeraar aangeboden en vaak zijn er een aantal regels waar je rekening mee moet houden. Het is alleen mogelijk om deze regeling te gebruiken voor een verzekering voor je eigen voertuigen of het voertuig van je samenwonende partner. In deze situatie krijgen de beide voertuigen dezelfde korting op de premie die bepaald wordt door de schadevrije jaren. Deze regeling kan alleen worden afgesloten voor het gebruik van jouw of je partner. 

In andere situaties wordt het sterk afgeraden om een auto van iemand anders op jouw naam te zetten. Dit wordt namelijk door de overheid gezien als fraude en als je hierdoor in de problemen komt kan je een erg hoge boete krijgen. Voor bijvoorbeeld een kind of iemand anders is het een stuk verstandiger om een eigen autoverzekering af te sluiten omdat hiermee de schadevrije jaren worden opgebouwd en je later ook korting krijgt op de premie van je verzekering. Daarnaast loop je geen risico op een boete.