Waar voldoet een goede reisverzekering aan?

Meer dan 80 procent van de Nederlandse bevolking heeft plannen om op vakantie te gaan. Sommige mensen gaan meerdere keren per jaar op vakantie, terwijl anderen gaan voor de zomervakantie of de skivakantie. Wanneer je op vakantie gaat, ben je vaak in een land waar je misschien niet zo bekend in bent. De populairste manieren om mee te reizen zijn met de auto of met het vliegtuig. Tijdens de reis kan er echter veel fout gaan. Met een goede reisverzekering voorkom je een hoop problemen en hoge kosten als er iets gebeurt tijdens je vakantie. 

Waarvoor sluit je een reisverzekering af?

Een reisverzekering dekt allerlei verschillende zaken. Denk bijvoorbeeld aan schade aan de bagage, maar ook onverwachte kosten na een ongeval of een ziekte. Je kan alleen beroep doen op een reisverzekering als er sprake is van een geboekte reis en/of overnachting. Het boekingsbewijs is namelijk heel erg belangrijk voor de verzekering. Een weekendje weg in Nederland valt onder de reisverzekering, maar een uitgebreide vakantie naar een ander land in de wereld bijvoorbeeld ook. Ga je zelf een dagje weg zonder een boekingsbewijs? Dan kan je bijvoorbeeld niet gebruik maken van deze verzekering. 

De meeste mensen sluiten een reisverzekering af om hun vakantie te beschermen. Als je tijdens je vakantie schade oploopt aan een van je eigendommen in een ongeluk, vergoed de reisverzekering de kosten die gemaakt zijn. Dit moet natuurlijk wel betekenen dat er geen opzet in het spel mag zijn en er alles aan gedaan moest worden om de diefstal te voorkomen. In het geval dat je spullen onbeheerd achterlaat in een auto en deze worden gestolen, ben je bijvoorbeeld zelf verantwoordelijk voor de diefstal. Wordt je koffer zoek gemaakt tijdens een vlucht of uit je handen getrokken in een drukke straat? Dan wordt dit wel vergoed. 

Een annuleringsverzekering hoeft niet standaard bij je reisverzekering in te zitten. Hier moet je goed op letten. Een annuleringsverzekering geeft je namelijk de kosten terug wanneer je niet op vakantie kan gaan door het overlijden van een familielid, een ziekte of een andere reden. De voorwaarden van de verschillende reisverzekeringen liggen vrij uiteen. Daarom is het belangrijk dat je altijd goed de polis doorleest zodat je precies weet in welke situaties de reisverzekering toepasbaar is. Hoe meer je wordt beschermd door de verzekering, hoe duurder deze vaker is. 

De voorwaarden van een reisverzekering

De voorwaarden en de dekking van een reisverzekering bepalen vaak hoe goed deze is. Als eerst is het belangrijk om te kiezen tussen een kortlopende of doorlopende reisverzekering. Een doorlopende reisverzekering is vaak goedkoper qua premie en verzekert je gedurende het hele jaar voor alle vakanties en weekendjes weg. Een kortlopende reisverzekering is geschikt voor slechts een vakantie. Dit is misschien iets duurder. Welke verzekering het beste bij jou past, is afhankelijk van je situatie. 

De reisverzekering is ook afhankelijk van het aantal personen dat op de premie staat. Afhankelijk van het type verzekering kan je maar voor een aantal mensen deze afsluiten. Voor een doorlopende reisverzekering kan je vaak voor maximaal 3 personen premie betalen. 

Ook is het aantal vakantiedagen per jaar belangrijk om mee te nemen bij het kiezen van de juiste verzekering. Als je maar één keer per jaar op vakantie gaat, heb je in de meeste gevallen wel genoeg aan een kortlopende reisverzekering. Ga je echter op meerdere vakanties en verschillende weekendjes weg gedurende het hele jaar dan is het een stuk slimmer om te gaan voor een doorlopende reisverzekering. Let op, sommige verzekeringen hebben een limiet op het aantal vakantiedagen per jaar. Ga je een langere tijd op pad, is het zeker verstandig om hier rekening mee te houden. 

Als laatste ben je afhankelijk van het gebied van dekking. In sommige situaties is het mogelijk om te kiezen tussen een pakket voor dekking in Europa. Als je verder reist, dan moet je natuurlijk gaan voor een dekking over de gehele wereld. 

Als je graag extreme sporten zoals skiën, skydiven of andere sporten op vakantie doet, moet je rekening houden dat bepaalde vormen van reisverzekeringen ongelukken in deze situaties niet dekken of dat het zelfs niet mogelijk is om een verzekering voor deze vakantie af te sluiten bij de verzekeraar. 

Basisverzekering en aanvullende pakketten

De basisverzekering van de verschillende reisverzekeraars kan aardig verschillen. In sommige gevallen kunnen bepaalde situaties juist wel worden gedekt bij een paar verzekeraars en bij anderen niet. Omdat deze polissen zo uiteen kunnen lopen, kan het erg verstandig zijn om ze door te nemen en te vergelijken. Op deze manier weet je zeker dat je de juiste verzekering afsluit voor je volgende vakantie.

Voor het onverwachts afzeggen van een reis kan een annuleringsverzekering bijvoorbeeld heel handig zijn. Bij sommige verzekeringen kan dit al in zitten, bij anderen is het een aanvullend pakket. Ook is een pakket voor vervangend vervoer of verblijf heel handig. Kom je in een situatie waar je caravan, auto of tent kapot gaat, dan wordt er een vervangend verblijf voor je geregeld en wordt er door de verzekeraar voor gezorgd dat je alsnog aankomt op je bestemming. 

Wil je toch graag op wintersport gaan of een andere bijzondere sport doen op vakantie? Hier kan je vaak een speciale optie voor selecteren. Deze verzekering is dan vaak wel iets duurder, maar geeft je wel de mogelijkheid om zorgeloos te genieten van je favoriete sport en hobby’s. 

De juiste verzekering afsluiten

Een goede reisverzekering bevat de dekking waar jij naar op zoek bent. De beste optie is om te gaan voor een verzekering waarbij je het pakket zelf samen kan stellen. Hierdoor voorkom je dat je geld betaalt voor verschillende polissen waar je nooit gebruik van gaat maken. Ook is het natuurlijk erg handig als je kan kiezen voor een doorlopende verzekering of een kortlopende verzekering, afhankelijk van hoe je jaar er uit gaat zien. Er zijn een hoop aanbieders van reisverzekeringen. Elke verzekering is anders. Daarom is het belangrijk dat je de verzekeringen met elkaar vergelijkt zodat je zeker weet dat je de beste verzekering hebt gekozen.