Welke verzekeringen heb je echt nodig?

Het blijft steeds meer puzzelen met welke verzekeringen je echt nodig hebt, omdat er vandaag de dag overal wel een verzekering voor af te sluiten is. Natuurlijk hoef jij je niet overal voor te verzekeren, want dan zul je al vrij snel over verzekerd zijn. Dit zorgt ook voor een hoop extra kosten, waardoor het handig is de verzekeringen die je echt nodig hebt eens goed onder de loep te nemen. Verzekeringen zijn er niet voor niets, maar waarom zou jij niet eens kijken naar deze verzekeringen. Misschien heb jij ook wel veel te veel verzekeringen, waardoor je flink geld zou kunnen besparen. Weet jij waar je allemaal voor verzekerd bent of ben jij ook het type mens dat zich gewoon overal voor verzekerd? Hoog tijd om te kijken, wat je echt nodig hebt en absoluut niet om heen kan!

Een zorgverzekering is verplicht

In Nederland is het verplicht om een zorgverzekering te hebben, hier kun je absoluut niet om heen. Wel kun je een zorgverzekering zo duur maken als je zelf zou willen, want zo heb je een keuze voor een aanvullende verzekering en ook nog eens een optie voor een tandverzekering. Wanneer je een aanvullend pakket naast de basisverzekering kiest, zal de verzekering duurder worden. Daarnaast ben je dan ook verzekerd voor aanvullende zorg die niet vergoed wordt vanuit de basisverzekering. Het is dan ook belangrijk goed te kijken naar de zorgkosten die jij denkt te maken. Dit geldt overigens ook voor een tandartsverzekering, want als je geen tanden hebt zou deze verzekering overbodig zijn. Je zou bij een tandartsverzekering ook kunnen kijken naar de kosten die je denkt te maken en deze afwegen tegen de maandelijkse premie. Misschien is het in jouw geval dan wel voordeliger om de factuur aan de tandarts zelf te betalen. Een tandartsverzekering is net als de aanvullende verzekering niet verplicht in Nederland!

Een auto, dan ben je verplicht een verzekering af te sluiten

Als je een auto op je naam zet of juist al op naam hebt gezet, dan ben je verplicht hier een autoverzekering voor af te sluiten. Natuurlijk hoef je niet het beste pakket te kiezen, maar dit is hoe dan ook noodzakelijk. Bij een autoverzekering heb je meestal de mogelijkheid te kiezen uit drie verschillende varianten. Je kunt slechts WA verzekerd zijn, maar dit kan wel nadelen hebben als je bijvoorbeeld een ongeluk krijgt. Bij een WA is namelijk je eigen gemaakte schade niet gedekt. Bij een WA plus is er iets meer gedekt en bij een WA-casco is nagenoeg alles gedekt. Vraag de verzekeringsadviseur gerust naar de voor- en de nadelen van de autoverzekeringen, zodat jij het juiste pakket af kunt sluiten. Een klein voorbeeld: de allernieuwste auto sluit je niet af met een WA, maar hier kies je zeker de WA Casco. De reden hiervan is, dat de auto een hoge dagwaarde heeft, wat betekent dat als er iets mis gaat je goed verzekerd bent en niet voor onaangename verrassingen komt te staan. De WA-casco werd vroeger trouwens de all risk verzekering genoemd.

Niet verplicht maar wel handig

In Nederland ben je niet verplicht een verzekering voor overlijden af te sluiten. Hoewel er hier wel een aantal verschillen in zijn. Als je een koophuis hebt, dan zou dit verplicht gesteld kunnen worden. Buiten dit is het niet verplicht, maar wel handig om te doen. Een overlijdensverzekering zorgt er namelijk voor dat je nabestaanden niet met vreselijke hoge kosten krijgen te maken en zorgt er ook voor dat je een waardig afscheid kan krijgen. Een overlijdensverzekering is in de meeste gevallen niet zo heel duur en is binnen korte tijd geregeld. Wil je geen overlijdensverzekering afsluiten, dan zou je kunnen kiezen voor een spaarpot, waarin je het geld apart zet voor als dit nodig gaat zijn.

De aansprakelijkheidsverzekering is verstandig

De aansprakelijkheidsverzekering is ook niet verplicht in Nederland, maar het is wel verstandig deze af te sluiten! Op het moment dat je bij iemand anders schade zou maken, dan wordt deze schade vergoed. Echter wordt de aansprakelijkheidsverzekering veel vergeleken met de WA-verzekering van de auto, hoewel deze toch echt van elkaar verschillen. De aansprakelijkheidsverzekering kan al ruim één miljoen vergoeden, maar er zijn wel regels aan verbonden. Wist je dat de aansprakelijkheidsverzekering slechts een paar euro per maand kost?

Een inboedelverzekering, hoe zit dat?

Je zult misschien denken dat het niet handig is om een inboedelverzekering af te sluiten, maar niets is minder waar. Het mag dan wel niet verplicht zijn, maar toch is het verstandig deze in je verzekeringspakket op te nemen. Stel je eens voor dat je huis in brand vliegt en je hebt veel waardevolle spullen. Deze spullen zouden dan door de inboedelverzekering uitgekeerd worden in gelden, waardoor jij je nieuwe huis weer kunt voorzien van nieuwe spullen. De premie van een inboedelverzekering is helemaal niet zo hoog en als je meerdere verzekeringen op één plek afsluit, krijg je meestal een pakketkorting.

Er zijn nog andere verzekeringen

Er zijn andere verzekeringen waar je aan zou kunnen denken, maar absoluut niet verplicht zijn. Denk maar eens aan een rechtsbijstandverzekering. Deze is in verhouding best een beetje prijzig, maar het heeft ook voordelen. Deze verzekering kan je namelijk helpen, wanneer je bijvoorbeeld een geschil met je werkgever krijgt. Voor andere juridische zaken kun je hier ook terecht. Je hoeft dit niet per se af te sluiten, maar als je dat zou willen zijn er diverse mogelijkheden. Een reisverzekering kun je ook afsluiten, maar dit doe je meestal als je op vakantie gaat. Deze is niet verplicht, maar biedt wel mogelijkheden als de vakantie door onvoorziene zaken niet door kan gaan. Ook onverwachte schades zullen worden gedekt bij een reisverzekering. Natuurlijk zijn er nog meer verzekeringen, maar ook deze zijn niet verplicht en hangen totaal af van de wensen die jij hebt. Wat ga jij aanpassen in je verzekeringspakket en zijn er verzekeringen die jij gaat stoppen, omdat deze eigenlijk niet bij je passen? Je kunt altijd hulp vragen bij het maken van een keuze van de verzekeringsadviseur.