Heeft een Hondenverzekering zin?

Verzekeringen voor mensen zijn erg handig. Wanneer je in een bepaalde situatie een hoge rekening krijgt, maar hiervoor verzekerd bent, wordt het bedrag (voor een deel) vergoed door de verzekeraar. Hiervoor betaal je een maandelijkse premie aan de zorgverzekeraar. 

Zoals je misschien weet is voor iedere inwoner in Nederland het verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Dit zorgt ervoor dat je gebruik kan maken van de verschillende behandelingen die vallen onder je verzekering zonder de torenhoge rekeningen te betalen van de faciliteiten waar je gebruik van maakt. Hier tegenover betaal je per maand dus een vast bedrag aan de zorgverzekeraar. 

Ook voor huisdieren is het mogelijk om zo’n verzekering af te sluiten. Een hondenverzekering zorgt ervoor dat de kosten van de dierenarts, dierenkliniek, medicatie en operaties worden vergoed. Veel mensen vragen zich echter af of het nut heeft om een hondenverzekering af te sluiten. 

Een verzekering voor je hond

Veel huisdierenverzekeringen bieden alleen hun verzekeringen aan voor jonge en gezonde honden. Het is dus alleen mogelijk om een dier te verzekeren waarbij de kosten bij een dierenarts of dierenkliniek niet te hoog zijn. Over het algemeen is het dus vaak niet mogelijk om een hond van zeven jaar of ouder te verzekeren. Het is natuurlijk ook gewoon mogelijk dat je nieuwe puppy ineens ziek wordt of een pootje breekt. In dit geval zorgt een hondenverzekering ervoor dat je de hond kan laten behandelen zonder je zorgen te maken over de kosten die hierbij komen kijken. 

Net zoals zorgverzekeringen voor mensen zit er bij hondenverzekering een verschil in prijs en extra pakketten per aanbieder. Een hondenverzekering heeft echter geen basisverzekering die bij iedere aanbieder gelijk is en daarom is het belangrijk dat je alle gegevens goed doorneemt als je gaat kijken naar de verschillende opties. Het kan maar zo zijn dat je dierenkliniek in de buurt bijvoorbeeld niet onderdeel is bij de verzekeraar en je dus eigenlijk voor niets de verzekering afsluit. Neem daarom altijd de voorwaarden door als je van plan bent om je hond te gaan verzekeren. 

De prijzen van een hondenverzekering

Een van de belangrijkste factoren voor het bepalen of je een verzekering af wil sluiten of niet is natuurlijk de prijs. Het kan natuurlijk zo zijn dat je het bedrag voor een hondenverzekering niet kan missen in de maand. Voor de meeste huisdierverzekeringen voor honden ben je over het algemeen rond 20 tot 30 euro kwijt. In sommige gevallen kan de verzekering echter oplopen tot wel 50 euro per maand. 

De regels van elke verzekering zijn echter hetzelfde. Hoe ouder de hond is op het moment van afsluiten van de verzekering hoe hoger de premie is. De grens leeftijd is voor de meeste gevallen tussen 7 en 8 jaar oud, maar in sommige gevallen is het zelfs na 4 en 5 jaar. Ook kan er een groot verschil zitten tussen de verschillende rassen. Sommige soorten honden zijn namelijk gevoeliger voor bepaalde ziektes of aandoeningen. 

De meeste verzekeraars hebben daarom een rassentabel. Dieren die vaker ziek worden vergen vaak een hogere premie, of zorgen ervoor dat de leeftijdsgrens die hierboven is besproken wordt verlaagd. Denk bijvoorbeeld aan de Duitse Herder en de Mopshond. In sommige gevallen kan je een bepaald ras zelfs helemaal niet verzekeren. Ook is het vaak zo dat honden die op volwassen gewicht zwaarder zijn dan 55 kg ook niet verzekerd mogen worden. 

Wat een hondenverzekering precies vergoed

Per verzekeraar verschillen de dekkingen dus. Natuurlijk kan je ervan uitgaan dat je voor een hogere premie vaak een betere dekking hebt en meer behandelingen worden vergoed. Het is verstandig om te kijken naar het percentage dekking bij bepaalde behandelingen en medicatie en ook de maximale vergoeding. Een hogere maximale vergoeding zorgt er natuurlijk voor dat je een stuk minder snel in de problemen komt bij een dure behandeling. 

Ook is het verstandig om te kijken naar de eigen bijdrage. Dit is een deel van het verzekerde bedrag dat je zelf moet vergoeden. Ook dit verschilt per verzekeraar. 

Ook heb je bij het kiezen van een verzekering vaak de optie om allerlei verschillende pakketten te selecteren. Denk bijvoorbeeld aan een pakket voor mondhygiëne. Hoe meer van deze pakketten je kiest, hoe hoger de premie is die je moet betalen. De voorwaarden per pakket en welke pakketten aangeboden worden per verzekeraar verschillen ook weer. Als je de beste verzekering voor je huisdier wilt vinden is het dus verstandig om de verschillende verzekeraars met te vergelijken op het gebied van voorwaarden en prijs. 

Is een verzekering voor je hond nodig

Een aansprakelijkheidsverzekering is voor iedereen een must. Een ziektekostenverzekering voor honden is niet per se nodig. Als je bang bent voor hoge kosten naar een ongeluk en de optimale gezondheid van je huisdier wil garanderen is een verzekering misschien wel de betere optie. Hiermee voorkom je namelijk dat je een rekening krijgt die je niet of amper kan betalen. 

Krijgt je hond later last van een chronische ziekte of gewrichtsproblemen? Als je vanaf een jonge leeftijd de verzekering hebt afgesloten profiteer je hier zeker van. Je betaalt namelijk een stuk lagere premie en de kosten van de behandelingen voor deze situatie worden nog helemaal vergoed. Ook weet je zeker dat je huisdier helemaal gezond blijft. 

Als je amper naar de dierenarts hoeft en je trouwe viervoeter niet te veel medische aandacht nodig heeft is een verzekering misschien aan de dure kant. Je bent per maand een vast bedrag kwijt dat je eigenlijk helemaal niet kwijt zou zijn als je de kosten van standaard onderzoeken en inentingen los betaald. 

Een hondenverzekering afsluiten is dus grotendeels bepaald door te kijken naar je budget en wat je wil voor je hond. Als je het geld kan missen en zo min mogelijk risico wilt nemen is het natuurlijk verstandig om een verzekering af te sluiten. Als je echter denkt dat een verzekering het niet waard is en je huisdier amper zorg nodig zult hebben dan kan je een verzekering laten zitten. Een zorgverzekering voor je hond is namelijk niet verplicht.